Mi lesz ebből? Orbán Viktor személyesen sétál bele a pofonbarlangba

Ez nem lesz olyan kellemes, mint a nyaralás. Orbán Viktor a fórum során komoly kritikákra számíthat.

A miniszterelnök a „békemisszióra” rápihenő horvátországi nyaralása után Angliába megy a nemzetközi csúcstalálkozóra.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön részt vesz az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján. Erre az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban kerül sor – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az EPC az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre. A tanácskozásra 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást.

A vezetők az előzetes napirend szerint komoly témákat vitatnak meg. Így az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az olyan közös kihívásokat, mint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, valamint a bevándorlás.

Ez nem lesz egyszerű menet: Orbán Viktor az EPC-fórum során szaladhat bele a pofonokba

Várhatóan Angliában az EPC-csúcson ismét komoly és jogos kritikákra számíthat a magyar miniszterelnök, amik szinte minden nap végigkísérik Magyarország uniós elnökségének kezdete óta. Szinte minden uniós vezetővel összerúgta már a port.

Megírtuk, hogy épp a napokban válaszolt Orbán Viktornak Charles Michel az Európai Tanács elnöke. A miniszterelnök „békemisszión” járt a közelmúltban, valamint az uniós vezetőknek írt levelében szorgalmazta az ukrajnai háború diplomáciai megoldását. Michel határozottan cáfolta Orbán állításait:

Nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy »háborúpárti politikát« folytatunk. Épp az ellenkezőjét tesszük

– áll abban a válaszlevélben, amelyet az EU állam- és kormányfői testületének elnöke küldött a napokban a magyar miniszterelnöknek.

A miniszterelnök azután írt levelet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést Moszkvában.

Kapcsolódó: https://nyugatifeny.hu/2024/07/15/vlagyimir-putyin-orban-viktor-dmitrij-peszkov-nyilatkozat

Kapcsolódó: https://nyugatifeny.hu/2024/07/08/orban-viktor-usa-utazas-donald-trump-kina-oroszorszag-ukrajna

Valódi Hírek