Egymás után szólalnak meg a politikusok a Donald Trump elleni merénylet után

Az Európai Bizottság elnöke is megszólalt a Trump elleni merényletkísérlet után.

A Donald Trump elleni merényletről

Megírtuk, hogy a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott választási nagygyűlést Donald Trump amerikai elnökjelölt, akire beszédének hatodik percében rálőttek. Trump a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei vették körbe. A volt elnököt ezt követően lekísérték a színpadról, konvoja elhagyta a helyszínt.

Trump kampánycsapata közölte: a volt elnök már „biztonságban” van. A friss hírek szerint Donald Trump elhagyta a kórházat. A volt elnök elleni merénylet ügyében az amerikai hatóságok nyomozást indítottak.

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket.

Annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó. A rendőrségi képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette: a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül.

A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik – közölte a rendőrség.

Joe Biden határozottan elítélte a Trump elleni merénylekísérletet

„Mindenkinek el kell ítélnie a történteket!”

– közölte Joe Biden amerikai elnök a Trump elleni merényletkísérlet után.

A hivatalban lévő államfő újságírók előtt, Delaware állambeli otthonában tett nyilatkozatában hangsúlyozta: er*szaknak nincs helye Amerikában. Biden egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért. Joe Biden azt is közölte, hogy szeretne beszélni Donald Trumppal, lehetőleg még helyi idő szerint szombat este. Hozzátette: a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól.

Ursula von der Leyen: demokráciában nincs helye a politikai er*szaknak

Mély megdöbbenését fejezte ki vasárnap az Európai Bizottság elnöke a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt vasárnap, az X közösségi oldalon közzétett üzenetében, amelyben leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak.

„Donald Trumpnak mielőbbi felépülést kívánok, és részvétemet fejezem ki az ártatlan áldozat családjának.

A politikai erőszaknak nincs helye a demokráciában”

– közölte Ursula von der Leyen.

Josep Borrell: Megdöbbentett a Trump elnök elleni támadás híre, amelyet határozottan elítélek

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.

„Megdöbbentett a Trump elnök elleni támadás híre, amelyet határozottan elítélek. Ismét tanúi vagyunk a politikai képviselők elleni elfogadhatatlan er*szakos cselekményeknek”

– írta Josep Borrell.

Magyar politikusok is reagáltak a Donald Trump elleni merényletkísérletre

„A Trump elnök elleni merénylet-kísérlet után

Hajlok arra, hogy csak a szerencsén, vagy a véletlenen múlik, hogy a gyűlölet szavai egyszer csak találnak-e valakit, aki végül a gyűlölet forrását vagy éppen tárgyát nem csak viszont-, vagy bemocskolni, hanem egyenesen megölni akarja, majd meg is próbálja.

Az elnöknek mielőbbi felépülést kívánok”

írta Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc.

„Micsoda durva egy világ ez…Imádkozunk Donald Trumpért”

– írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Dobrev Klára: Amikor a politika személyeskedésről, gyűlöletkeltésről szól, akkor embertelenné válik

„Trump elnöknek mielőbbi gyógyulást kívánok!

A politika nem valóságshow, hanem a válóságunkról szóló döntések sorozata. Ezért a politikának nagyrészt ezekről a döntésekről kell szólnia. Ezekről kell vitatkozni, néha veszekedni. Ennek alapján kellene választani, szavazni.

Amikor a politika személyeskedésről, gyűlöletkeltésről szól, akkor embertelenné válik.

Embertelenné, irracionálissá, melyet már nem lehet keretek közé szorítani, nem lehet érvelni. Mérgezi a hétköznapokat a családban, a munkahelyen, mindenhol. Gyűlölködő szavakat eddig mindig gyűlölködő tettek követtek.

Ne engedjük, hogy a racionális világunk minden darabkája eltűnjön. Ahol az irracionalitás az úr, ott előbb-utóbb az embertelenség győzedelmesedik.

Egy ember meghalt, őszinte részvétem a családjának!”

írta Facebookon Dobrev Klára.

„Imádkozunk Trump elnök úrért!”

– írta rövid bejegyzésében Orbán Viktor.

Kapcsolódó:

Megrázó hírek érkeztek a merényleten átesett Donald Trumpról

Rálőttek Donald Trumpra egy pennsylvaniai rendezvényen, ketten meghaltak

Valódi Hírek