Megrázó hírek érkeztek a merényleten átesett Donald Trumpról

Azonosították Donald Trump merénylőjét.

Merényletet követtek el Donald Trump ellen egy választási nagygyűlésen

Mint ismert, a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott választási nagygyűlést Donald Trump amerikai elnökjelölt, akire beszédének hatodik percében rálőttek. Trump a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott, ezután a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei vették körbe.

A volt elnököt ezt követően lekísérték a színpadról, konvoja elhagyta a helyszínt. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Donald Trump utolsó nyilvános választási rendezvénye volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt.

A The Guardian közlése szerint a támadót lelőtték, rajta kívül a gyűlés egy másik részvevője is meghalt.

Donald Trump biztonságban van

Trump kampánycsapata közölte:

a volt elnök már „biztonságban” van.

A sérüléssel kapcsolatban egyelőre nem adtak bővebb tájékoztatást. Annyit ugyanakkor már most közöltek, hogy a jövőben további intézkedéseket fognak hozni a biztonsága érdekében.

A The Wall Street Journal tiszviselőkre hivatkozva azt írta:

a titkosszolgálat munkatársai végeztek a támadóval.

Nyomozást indítottak

Az amerikai hatóságok tájékoztatása szerint nyomozás indult a Donald Trump elleni merénylet ügyében.

Az MTI közlése szerint Richard Goldinger helyi kerületi ügyész a rendőrségi közlésre hivatkozva jelezte: a támadó a választási gyűlés területén kívül tartózkodott, egy közeli épület tetején. Rendőrségi források szerint az elkövető mesterlövész volt, mellette megtalálták a fegyverét.

Megszólalt Joe Biden a Donald Trump elleni merényletkísérlet után

„Mindenkinek el kell ítélnie a történteket!”

– reagált Joe Biden amerikai elnök arra, hogy támadás szakította félbe Donald Trump republikánus elnökjelölt Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton.

A hivatalban lévő államfő újságírók előtt, Delaware állambeli otthonában tett nyilatkozatában hangsúlyozta: er*szaknak nincs helye Amerikában. Biden egyúttal köszönetet mondott a titkosszolgálat embereinek a gyors beavatkozásért. Joe Biden azt is közölte, hogy szeretne beszélni Donald Trumppal, lehetőleg még helyi idő szerint szombat este. Hozzátette: a történtek részleteivel kapcsolatban információkat vár a hatóságoktól.

Donald Trump közleményt adott ki

Donald Trump közleményben mondott köszönetet az amerikai titkosszolgálat őt védő embereinek, valamint a rendvédelmi szervek minden tagjának a gyors beavatkozásért.

A republikánus elnökjelölt a Truth Social-oldalán közzétett nyilatkozatában részvétet nyilvánított az ellene irányuló merényletkísérletben életét vesztett ember családjának, valamint a közönség súlyos sebesülést szenvedett tagja hozzátartozóinak is.

Donald Trump hihetetlennek minősítette, hogy ilyen cselekmény megtörténhet az Egyesült Államokban. Egyúttal arról is beszámolt, hogy a golyó a jobb fülét érte.

„Rögtön tudtam, hogy valami nincs rendben, amikor meghallottam süvítést és a lövések hangját, majd

azonnal éreztem, ahogy a golyó felszakítja a bőrt”

– fogalmazott a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy komolyan vérzett.

Emellett azt írta: a támadó kiléte egyelőre nem ismert, annyi tudni róla, hogy halott.

Donald Trump két fia is reagált a történtekre. Donald Trump Jr. azt közölte, apja jó hangulatban van, de orvosi megfigyelés alatt maradt.

Eric Trump pedig úgy fogalmazott: ő „a legkeményebb ember, akivel valaha találkoztam”.

Donald Trump elhagyhatta a kórházat

A hatóságok tájékoztatása szerint

Donald Trump elhagyhatta a kórházat.

A helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott: a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik.

Azonosították a merénylőt

A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat. A hatóságok a támadót ártalmatlanították, a jelentések szerint a titkosszolgálat emberei lelőtték. A támadáshoz használt fegyverről egyelőre nem közöltek részleteket.

Annyit tudni, hogy egy 20 év körüli, Pennsylvania államból, Butler megyéből származó férfiról van szó.

A rendőrségi képviselője újságírók kérdésére azt is megerősítette: a támadásban egy férfi meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült a nagygyűlés közönségének tagjai közül.

A támadás helyszínét lezárták, és bűnügyi helyszínként kezelik, amelyen nagy létszámú nyomozói csoport dolgozik – hangzott el a rendőrség részéről.

A Fehér Ház szombaton késő este közölte: Joe Biden telefonon beszélt Donald Trumppal. A tájékoztatás szerint az elnök Delaware állambeli otthonából visszautazott Washingtonba.

Kapcsolódó:

Rálőttek Donald Trumpra egy pennsylvaniai rendezvényen, ketten meghaltak

Valódi Hírek