Vitézy Dávid elismerte a vereségét: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Karácsony újrázhat, Vitézy hosszú posztban reagált az eredményre.

Mint már ismert, immár második alkalommal számolták újra a főpolgármester-választás során leadott voksokat Budapesten. Az újraszámlálás ismét Karácsony Gergelynek hozott győzelmet. Ezt ellenfele, Vitézy Dávid is elismerte friss Facebook-bejegyzésében.

Karácsony 293 vokssal kapott többet, mint Vitézy.

Kapcsolódó: Eldőlt, ki lesz a főpolgármester: A választási bizottság eredményt hirdetett a szavazatok újraszámlálása után

Vitézy, bár vereségét elismerte, közösségi oldalán arról írt, igaza volt, ami az újraszámlálást illeti.

Mi történt pontosan?

Mint ismert, Karácsony Gergely a szavazás után pár nappal bejelentette, a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi. Vitézy csapata nem verte nagydobra, de hétfőn hasonló kezdeményezést nyújtott be a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB). Az azonban elutasította a főpolgármester-jelölt kezdeményezését.

Kapcsolódó: Nem verték nagydobra: Vitézy kosarat kapott hétfőn a Fővárosi Választási Bizottságtól

Ezt követte Vitézy bejelentése, miszerint újraszámlálást követel a FVB-n keresztül a Nemzeti Választási Bizottságnál. Az NVB úgy határozott, elfogadja Vitézy fellebbezését. A voksok újraszámlálása Karácsony Gergelynek hozott újabb győzelmet.

Az újraszámlálást követően Karácsony és Vitézy is új választás kitűzését kezdeményezte. Ezúttal a Kúriához fordultak. Az elutasította mindkét jelölt beadványát. Karácsony ezt elfogadta, Vitézy azonban továbbra sem tágított. A vesztes jelölt az Alkotmánybírósághoz fordult. Az arra kötelezte (sic!) a Kúriát, értékelje újra a korábban kimondott ítéletét. A héten tehát ismét újraszámolták a szavazatokat.

Kapcsolódó: Soha nem lesz már vége? Súlyos döntést hozott a főpolgármester-választásról az Alkotmánybíróság

Vitézy Dávid bejegyzését változtatás nélkül idézzük

„A választás éjjele óta végig azt mondtam: amint a választási eredmény végleges, és Karácsony Gergely akár csak egy szavazattal is előttem lesz, akkor természetesen a választás győztesének és a következő ciklus legitim főpolgármesterének fogom tekinteni.

Ez a pillanat most következett el.

Az újraszámlálás a végeredményt nem módosította,

a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte,

ő Budapest következő főpolgármestere, gratulálok neki.

A Budapest vezetésében rejlő óriási lehetőség és felelősség továbbra is az övé, ehhez jó munkát kívánok neki!

Köszönök minden támogatást és biztatást, az önkéntesek és a kollégáim kitartó munkáját a kampány során!

Az eredmény olyan szoros volt, hogy végül gyakorlatilag egy célfotó döntött, más kérdés, hogy a magyar választási rendszerben ennek elkészülte három jogorvoslati körbe és egy hónapba telt.

Már a választás éjjelén, még az eredmény megismerése előtt, amint egyértelmű volt, hogy a minimálisnál is kisebb lesz a különbség az első két helyezett között, azt mondtam: függetlenül attól, hogy ki végez az élen, bizonyosan szükség lesz a szavazatok újraszámlálására.

Ahogy azt is elmondtam, hogy a minden jelölt rendelkezésére álló jogi eszközökkel fogok csak élni, de se botrányt, se hisztériát, se tüntetést nem akarok, csak világos végeredményt.

Márpedig a jelenlegi szabályok szerint újraszámlálást csak jogorvoslatok útján lehet elérni, ez is történt.

Mivel a köztünk lévő eredeti különbség nagyjából negyvenszeresét elérő számú szavazat minősítése változott, ez indokolt is volt. Volt olyan szavazókör a XIII. kerületben, csak egy az ezerháromszázból, ahol önmagában többet módosult az eredmény, mint a két jelölt közötti korábbi különbség.

Két megjegyzést szeretnék csak tenni az elmúlt hetek eseményeihez.

Először is: a jogállam és a demokrácia fontos érték, amire nagyon vigyáznunk kell. A főpolgármester-választás egy szoros és jó verseny volt, érdemi városi ügyek és várospolitikai kérdések voltak a középpontban, magam részéről mindent meg is tettem azért, hogy így legyen.

A jogi eljárások, az érvénytelen, majd pedig az érvényes szavazatok újraszámlálása pedig nem növelték, hanem csökkentették az eredménnyel kapcsolatos kételyeket, jogállamisági garanciákat.

Ezt fontos kimondani, mert az nem működik, hogy ha mi nyerünk, akkor megvédtük a jogállamot, ha kikapunk, akkor egyből odaveszett a harmadik magyar köztársaság.

Az nem megy, hogy ha nekünk ad igazat a bíróság, az rögtön független, ha nem, az rögtön csalás. Az nem megy, hogy ha úgy érezzük, veszítünk, rögtön új választás kell, ha végül mégsem, akkor ezt el is felejtjük gyorsan.

A jogállamra az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, ha egyszerű politikai furkósbotként használjuk, és csak akkor vesszük elő, ha az érdekeink úgy kívánják.

Ebben nem akarok részt venni továbbra sem.

Most mindenkinek érdemes átgondolnia, hogy ha ez a kb. 250 szavazatnyi számlálási hibából eredő változás nem Karácsony Gergely javára történt volna az újraszámlálás során, hanem fordítva, akkor ugyanolyan megnyugvással és a választási rendszer iránti bizalommal fogadná-e el az eredményt, vagy épp csalást kiáltana.

Mert én most második helyezettként is azt mondom: végeredményben a teljes jogorvoslati és újraszámlálási folyamat azt bizonyította, hogy még ha történtek is hibák, a választási rendszerben és a jogorvoslati lehetőségekben meg kell bíznunk, különben nincs értelme demokratikus választásokat tartani.

Ugyanakkor nem kérdéses, hogy a választási jogszabályokra nézve bőven van tanulsága ennek a folyamatnak, mind a kiesett jelölt kihúzásának szabályozatlansága, mind az urnák tárolása, mind a szavazatszámlálás rendje, mind az újraszámlálás kapcsán.

Ez a szoros eredmény sok más mellett azt is alátámasztotta: kis különbség mellett indokolt visszahozni az automatikus újraszámlálást a magyar jogrendbe, hisz a szavazókörökben az egész napos szavazás után, 15-16 óra munka után sokféle szavazólapot egymás után számoló civilek véthetnek kisebb hibákat, amik szoros eredménynél már hatással lehetnek a végeredményre is.

Másrészt: a választási folyamat ezzel lezárult, de a munka most kezdődik.

A magyar politika egyik legnagyobb hibája pont az, hogy munka alatt a legtöbben a pártpolitikai csatateret, a kétoldali lövészárkokból való folyamatos lövöldözést értik.

Akkor érzik magukat sikeres politikusnak, ha a saját táborban minél frusztráltabbak, minél dühösebbek a szavazók, minél több a másik fél halálát kívánó dühös komment (kaptam én is ezekből bőven az elmúlt hetekben, a főpolgármester maga is »lapáttal akart agyonverni«, de sajnos igen sokan követték ebben a stílusban).

A kirobbanó érzelmek mögött sajnos politikai számítás húzódik meg, ezek felkorbácsolása éppen azért történik, hogy az emberek indulatból menjenek el választani.

Ezzel egy olyan világot hoznak létre, ahol az ellenfelek ellenségekké válnak, ahol a valódi ügyek helyett mindig csak szimbolikus viták maradhatnak.

Valójában pontosan ezzel a felfogással és működéssel szemben indultam el ezen a választáson, és ezzel szemben fogok dolgozni fővárosi képviselőként is.

A kampányom ennek szellemében egy talán sokak számára szokatlan kísérlet volt arra, hogy a fővárosi választás végre egyszer Budapest valós ügyeiről szóljon.

Szerintem a vártnál sokkal nagyobb sikert hozott ez a hozzáállás, ezért innen szeretném folytatni a következő ciklusban.

A 371 ezer fővárosi szavazó, aki nekem szavazott bizalmat, olyan összetételű volt, amit évtizedek óta nem láttunk: egyszerre voltak közöttük nagy számban konzervatív és liberális, bal- és jobboldali, kormánypárti és ellenzéki szavazók, akik azt mondták, hogy inkább szóljon Budapestről ez a választás, mint a szokásos kormány-ellenzék háború folytatásáról.

Mindez arra kötelez, hogy ezt a munkát folytassam: ezért a belterjes politizálás, indulatkeltés és uszítás helyett arra fogok koncentrálni, hogy amennyire csak ez a szilánkosra töredezett fővárosi politikai helyzet lehetségessé teszi majd, végre jobb hellyé, élhetőbb és biztonságosabb várossá tudjuk tenni Budapestet.
–––
Fotó: Adrián Zoltán/24″

(Vitézy Dávid/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Dühbe jött Vitézy Dávid: Orbán rokona szirénázik, amiért veszített Karácsony ellen (+videó)

Vége a színjátéknak: Orbán Ráhel is feltűnt Vitézy Dávid kampányában

Valódi Hírek