Soha nem lesz már vége? Súlyos döntést hozott a főpolgármester-választásról az Alkotmánybíróság

Az újraszámlálás kapcsán döntött csütörtökön az Alkotmánybíróság.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön másodszor – valószínűleg nem utoljára – döntött a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálása ügyében – írta meg az index.hu.

Az Alkotmánybíróság elutasította az újraszámlálás kapcsán felmerült

Az Ab megsemmisítette a múlt héten azt a kúriai döntést, amely helybenhagyta a választás eredményét megállapító határozatot.

A Kúria ezután elrendelte az érvényes szavazatok újraszámlálását,

ami jelenleg is tart.

Ám ezt a végzést is megtámadták,

mondván, a döntéssel a törvény által nem biztosított új jogorvoslat került az eljárásba. Az alkotmányjogi panaszt azonban az Alkotmánybíróság öttagú tanácsa visszautasította. Noha az újraszámlálást követően a Nemzeti Választási Bizottság határozatát ismételten meg lehet támadni a Kúriánál, illetve az Alkotmánybíróságnál.

Alkotmányjogi szakértők szerint azonban az ügy jogi része eldőlt.

Ez volt az újraszámlálás ügyében a második alkotmánybírósági döntés

A Kúria július 7-i végzését egy másnap kelt és július 9-én iktatott alkotmányjogi panaszban támadták meg. Az ügyben személyesen eljáró indítványozó szerint a Kúria eljárása ellentétes a választási eljárásról szóló törvény 231. § (5) bekezdésével.

Ugyanis a bíróság a megtámadott határozatot vagy helybenhagyja vagy megváltoztatja.

A döntés folytán egy új jogorvoslati lépcsőfok került az eljárásba, amelyre véleménye szerint a törvény nem biztosított volna lehetőséget. Úgy látta, hogy a Kúria által történő újraszámlálásnak lett volna helye, és az új eredményt majd a Kúria határozatának kellett volna tartalmaznia.

Az Alkotmánybíróság 3. öttagú tanácsa, amelynek Hörcherné Marosi Ildikó a tanácsvezetője, míg tagja id. Lomnici Zoltán, Patyi András, Salamon László és Szabó Marcel,

végzéssel utasította vissza az alkotmányjogi panaszt.

A testület döntése szerint az indítványozó nem fejtett ki alkotmányjogilag értékelhető érvelést. Az alkotmányjogi panasz nem tartalmaz érdemi vizsgálatot megalapozó indoklást – állították.

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között pár szavazat döntött

Az ügy előzménye, hogy nagyon kevés szavazat döntött Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között. Először a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum főpolgármester-jelöltje 324 szavazattal nyert. Az érvényes szavazatok mellett hivatalosan 24 589 érvénytelen szavazat is volt. Emiatt

Vitézy már a végső eredmény előtt azt mondta, hogy mindenképp újraszámlálást fog kezdeményezni.

Vitézy három nappal később, június 12-én be is adta fellebbezését a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami előtt részletesen ismertette jogi aggályait. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálását már a fellebbezés beadásának estéjén elrendelték.

A Nemzeti Választási Bizottság június 15-én újra átszámolta az érvénytelen szavazatokat, ami csökkentette Karácsony előnyét Vitézyvel szemben, de a választás végeredménye így sem változott.

Karácsony 41 szavazatnyi előnnyel Budapest főpolgármestere maradt.

Vitézy Dávid a Kúriához fordult

Beszámoltunk arról, hogy Vitézy Dávid, az LMP a Fidesz főpolgármester-jelöltje a Kúriának azon határozatát támadta meg, amely helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és elutasította Orbán rokonának kérelmét. Kimondták:

a főpolgármester-választást nem ismétlik meg a IV. és a VII. kerületben.

A Fidesz jelöltje azért szerette volna a két kerületben megismételtetni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan lehúzták a szavazólapokról.

Vitézy alkotmányjogi panasszal élt a Kúria végzése ellen,

amelyben azt állította: szerinte sérült a passzív választójoga, mondván, a kiesett jelölt törlésére vonatkozó törvényi rendelkezés értelmezése és végrehajtása nem volt egységes, és ez kihatott a választás végeredményére is.

Orbán Viktorék embere nehezményezte azt is, hogy a Kúria nem indokolta meg, miért nem foglalkozott érdemben az újraszámolást célzó kérelmével.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek