Lengyel Tamás kifakadt: Rendesen kiosztotta a színészeit megalázó, őrjöngő Vidnyánszky Attilát

Lengyel Tamás is elmondta, mit gondol Vidnyánszky Attila viselkedéséről.

Vidnyánszky Attila esete megmutatja, hogy bánik a hatalom az emberekkel – mondta Lengyel Tamás Jászai Mari-díjas színész a hvg.hu-nak.

Lengyel nem rejtette véka alá, mit gondol Vidnyánszkyról

„Ebben az ügyben pontosan látszik, hogyan bánik a hatalom az egyes emberekkel. Aki nem tagozódik be, aki nem a besimulást választja, aki kritikával él,

aki nehezményez valamit, azt a hatalom egyszerűen megpróbálja megsemmisíteni”

– mondta az ismert színész a Vidnyánszky-ügyről.

Az elmúlt napokban attól volt hangos a színházi szakma, hogy Vidnyánszky Attila állítása szerint fejenként ötmillió forintot kaptak a Nemzeti Színház balesetet szenvedett színészei, miközben ezt az érintettek cáfolták.

Beszámoltunk arról, hogy Udvaros Dorottya a Partizánnak adott interjúban elmondta, a Nemzeti Színházban történt baleset miatt indított belső vizsgálat csak egy „látszatesemény” volt. Beszélt arról is, hogy a vizsgálat majd azt fogja megállapítani, hogy nincs egyszemélyi felelős.

„Egyet nem is lehet találni, többet viszont igen.

Elsősorban a darab rendezőjét és a színház igazgatóját, természetesen”

– közölte Udvaros Dorottya, hozzátéve, többször is jelezték Vidnyánszky Attilának a díszletekkel kapcsolatos aggályaikat, kizárólag a szerencsének köszönhető, hogy nem történt több baleset.

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyos sérülést szenvedett

Tavaly novemberben a Rómeó és Júlia előadásán Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia három métert zuhant. A baleset következtében mindkét színész súlyos sérüléseket szenvedett. Vidnyánszky először benyújtotta a lemondását, ám később ezt visszavonta.

A baleset után belső vizsgálat indult. Csák János akkor azt közölte:

nem találtak felelőst, ugyanakkor a rendőrség folytatta a nyomozást.

Vidnyánszky Attila az Origónak adott interjújában reagált Udvaros Dorottya kijelentéséire. Azt állította,

szerinte „nem igaz” (?),

hogy nem ismerik el az üzemi baleset tényét. Azt nem ismerik el – mondta –, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat a balesetért. Vidnyánszky úgy tartja, a színészek is hibáztak, és azt is hazudta mondta, hogy több mint ötmillió forintot kapott a két színész, a táppénzen felül, különféle jogcímeken.

Szász Júlia azonnal reagált a direktor hazugságaira

Szász Júlia közösségi oldalán reagált Vidnyánszky állításaira. A balesetben megsérült színésznő bejegyzéséből pedig egyértelműen kiderült, hogy

Vidnyánszky Attila szégyenteljes módon összevissza hazudozott az interjújában.

A történtek után Lengyel Tamás azt mondta: számára bicskanyitogató, ahogy Vidnyánszky Szász Júliáról és Horváth Lajos Ottóról beszélt. Szerinte látszik, hogy

aki közel van a hatalomhoz, azt nem érheti kritika.

És ez csak rosszabb lesz: sokan félnek, és ha végrehajtják a kulturális szféra tervezett központosítását, akkor Vidnyánszky az eddiginél is jobban élet és halál ura lesz, az emberek még inkább rettegni fognak, és csöndben maradnak – fogalmazott.

Lengyel szerint komoly a probléma a szakmán belül

Lengyel szerint nehéz megmondani, miért nem fog össze a színházi szakma.

„Talán képtelenek vagyunk közösségileg gondolkodni, talán mindig az egyén boldogulása a fő szempont, és nem hisszük el, hogyha a közösségnek jobb, akkor az egyénnek is az lesz”

– mondta. Az ismert színész úgy látja, ha egy színészházaspár 600 ezer forintból él három gyerekkel, nehéz elvárni tőlük, hogy kiálljanak, és kockára tegyék a minimális, fix egzisztenciájukat. De

akik kellőképpen beágyazottak a szakmába, azoknak össze kéne fogniuk.

Valódi Hírek