Kitört a nemzetközi botrány: Súlyos lépést tesz az EU Magyarország ellen Orbán moszkvai útja miatt

Óriási bajt okozott Orbán Viktor.

Kitört az eddigi legnagyobb diplomáciai botrány

Az a hír járja, hogy Orbán Viktor vélhetően az eddigi legnagyobb diplomáciai botrányt igyekszik kirobbantani. Az Európai Bizottság kilátásba helyezte ugyanis, hogy

lemondják a még tervezés alatt álló testületi látogatásukat Orbán oroszországi útja miatt.

Egyes vélemények szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy tekint magyar vendégére, mint aki az EU álláspontját tolmácsolja, holott ez nem igaz. Beszámoltunk róla, hogy az EU jelezte, egybehangzó álláspontjuk szerint Orbánnak nincsen felhatalmazása arra, hogy Putyinnal tárgyaljon.

Kapcsolódó: Áll a bál: Irgalmatlanul kiakadtak Orbán moszkvai látogatásán az uniós vezetők

Sorra érkeznek az Orbánt elítélő nyilatkozatok

A hvg.hu beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre érkeznek a bírálatok Orbán pénteki moszkvai útjával kapcsolatban, amelyre ő „békemisszióként” tekint. Ugyanakkor a legtöbbek jelezték, ez egy bilaterális találkozó, vagyis egy Magyarország és Oroszország közti tárgyalás, nem pedig az EU és Oroszország közötti, hiszen

Orbánnak nincs jogosultsága rá, hogy tárgyaljon Putyinnal.

Ezt kizárólag az orosz diktátor elnök gondolja másként, amelyről az Anadolu török állami hírügynökség is tájékoztatott.

„Putyin orosz elnök azt mondta Orbán magyar miniszterelnöknek, hogy várja tőle az EU álláspontját Ukrajnával kapcsolatban”

– írták.

Keményen fogalmazott az Európai Bizottság szóvivője

„Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása

megkérdőjelezi az Európai Bizottság közelgő látogatását Magyarországra”

– közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője.

Mint ismert, minden elnökségi ciklus kezdetén a teljes biztosi kollégium ellátogat az adott országba, és néhány napos informális egyeztetést tartanak. Azt írták, a budapesti útra már meg is volt az időpont – éppen péntekre tervezték (volna) –, ám a bejelentés nem lett hivatalos, amelynek indokát egyelőre nem közölték. A lapnak egy magas rangú bizottsági tisztviselő azt mondta, hogy majd „nyár után” utazik a testület Budapestre. Úgy tudni, Orbán moszkvai akciójával most ez a látogatás vált kérdésessé. Amennyiben ez elmarad, az

példa nélküli az EU történetében (!).

A szóvivő jelezte, természetesen egyértelmű, hogy Orbánnak nincs tárgyalási mandátuma Putyinnal, de a szimbolika is egyértelmű, mivel erre az útra öt nappal az EU elnökségének átvétele után került sor.

A magyar miniszterelnök zűrzavart szít

Kaja Kallas, az EU kinevezett, de még meg nem választott külügyi főképviselője, jelenlegi észt miniszterelnök szintén megszólalt az üggyel kapcsolatban.

„Moszkvában Orbán Viktor semmilyen módon nem képviseli az EU-t vagy az EU álláspontjait. Az EU-elnöki pozíciót kihasználva zűrzavart szít”

írta az X-en.

Az EU álláspontja világos

Olaf Scholz német kancellár szintén reagált Orbán moszkvai útjára. Leszögezte, hogy az Európai Tanácsot kizárólag Charles Michel képviseli a külpolitikában.

„Az EU álláspontja világos: elítéljük az orosz agressziós háborút. Ukrajna számíthat a támogatásunkra”

– közölte a német kancellár.

Mélyen megvetik Orbánt az EU-ban

Gitanas Nausėda, Litvánia elnöke is elítélte Orbánt.

„Ha valóban békét keresel, nem fogsz kezet egy véres diktátorral, hanem minden erőfeszítésedet Ukrajna támogatására fordítod”

írta közösségi oldalán.

Mit fogadott el korábban a képmutató magyar kormányfő?

Többek emlékeztettek: az EU rendszeresen elítéli Oroszországot és annak vezetőjét az Ukrajna ellen indított háborúja miatt. Legutóbb éppen egy hete volt egy állam- és kormányfők közti csúcstalálkozó, amelynek keretében elfogadtak egy dokumentumot, amelyben az is szerepel:

„Az Európai Unió továbbra is elkötelezett amellett, hogy

Oroszországot és annak vezetését maradéktalanul el kell számoltatni

az Ukrajna elleni agressziós háború folytatása és a nemzetközi jog szerinti más legsúlyosabb bűncselekmények, valamint a háborúja által okozott hatalmas károk tekintetében.”

A fent idézett dokumentumot a magyar miniszterelnök is

elfogadta.

Kapcsolódó:

Lehet még fokozni: El nem hiszed, mit mondott egymásnak Orbán és Putyin a kamerák előtt (+videó)

Áll a bál: Irgalmatlanul kiakadtak Orbán moszkvai látogatásán az uniós vezetők

Valódi Hírek