Bartus László: Magyar Péter nem tartja embernek Gyurcsányt

Vélemény.

Bizonyára megütköznek néhányan a címen, mert Magyar Péter nem ezt mondta, hanem azt, hogy Gyurcsányt nem tartja politikusnak. Mondhatják, hogy ez mást jelent, de mégis úgy hangzik, s tulajdonképpen azt is jelenti. A szövegnek ez a pontos fordítása.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök. Nem vonható kétségbe, hogy politikus. Aki ezt kétségbe vonja, szinte a létezését vonja kétségbe. De a szavak szinte mellékesek. A lényeg a mögötte levő szellemiség, a feneketlen gyűlölet.

Az a lekezelő, megalázó, lenéző, pökhendi, nagyképű és megsemmisítő kijelentés, amely ennek az embernek a száját elhagyta, a benne levő gyűlölettel együtt azt jelenti, hogy Magyar Péter semminek tartja Gyurcsányt, nem tartja embernek.

A szavak mások voltak, de a gesztus és a megnyilvánulás ezt jelenti. Tegyük hozzá, hogy ezt arra válaszul mondta Magyar, hogy a DK elnöke Orbán leváltása érdekében késznek mutatkozott minden fenntartása ellenére, hogy 2026-ban egyeztessen Magyarral.

Erre volt ez a válasz, attól az embertől, akit elvileg humanisták, liberálisok, baloldaliak, értelmiségiek, művészek támogatnak. Mindenki tudja, hogy ha 2026-ban megoszlanak az ellenzéki szavazatok, akkor Orbán minden eddiginél nagyobb győzelmet arat.

Magyar ezt nem úgy képzeli megoldani, hogy az Orbánnal szembenálló két legnagyobb tábor egyezteti a jelöltjeit, hanem úgy, hogy a másik megsemmisül. Gyurcsány ezért nem politikus, a pártja nem párt. Magyar kimondta a megsemmisítő halálos ítéletet.

Nemcsak a pártra, az emberre is. Magyar már mindkettőt megölte a szívében, ezért nem tartja Gyurcsány Ferencet sem embernek, sem létezőnek, s ezt fejezi ki, hogy nem tartja politikusnak. Ezt a szellemiséget és gyűlöletet közvetíti a követői felé.

A csuklóján keresztet lóbáló, a szoros nadrágjaiban szándékosan a nemi szervét mutogató Magyarnak elmondjuk, hogy a Biblia szerint aki gyűlöl, az embergyilkos. Mert aki gyűlöl, az már megölte azt az embert a szívében. Ez olyan, mint a szívben elkövetett paráznaság.

A politikai ellenfelekről szóló dehumanizáló beszéd náci beszéd. Aki politikai ellenfeleit meg akarja semmisíteni, a politikai riválisait nem létezőnek tekinti, az náci. Márpedig Magyar ezekkel a kijelentéseivel a halálos ítéletet mondja ki emberre és a közösségére.

Ahhoz képest, hogy fél éve sincs annak, hogy Magyar még a fideszes parkett élősködő ördöge volt, s néhány hónapja lett politikus (egyes ellenzékiek hamis messiása), nagyon hamar és könnyen mond ítéletet arról, hogy ki politikus, ki nem. Ki létezhet, ki nem.

Ami ebben a kontextusban még ennél is rosszabbat jelent. Ez uszító gyűlöletbeszéd.

***

Forrás: Bartus László, Amerikai Népszava (A szerző engedélyével újraközölve)

Kapcsolódó cikkünk:

„Az elvarázsolt nők a piperkőc címlapférfit, a férfiak az agressziót és a pökhendiséget imádják Magyar Péterben”

.

Valódi Hírek