Koránt sincs vége: Újabb milliárdokat emészt fel a kormány „dubajozása”

A mini-Dubaj kapcsán futott be egy meglepő hír.

Újabb milliárdokat költ el a kormány Rákosrendező előkészítésére, a területen ugyanis mini-Dubajként ismert beruházás fog létrejönni. Az rtl.hu részletezése szerint az állami MÁV Zrt. ezúttal nettó 5 milliárd 929 millió forintos értékkel írt ki keretszerződés megkötésére vonatkozó eljárást.

Ez azt jelenti, hogy a MÁV nem vállalt teljes lehívást az összegre. A nyertesnek – vagy a nyerteseknek – a keretszerződés megkötése után küld egyedi megrendeléseket, de ekkora összeggel számol – ismertette a hírportál.

A kiválasztott cégnek – vagy cégeknek – rengeteg feladatuk lesz, a közbeszerzési dokumentumok szerint ugyanis

„a 2019-es állapotfelmérés eredményei alapján az érintett területen feltárt területeken a szennyezési gócokban körülbelül 248.000 m3 szennyeződött földtani közeg kitermelésével és veszélyes hulladékként történő elszállításával lehet kalkulálni” .

Ami biztos, hogy a területen hulladék nem maradhat, így azt a jogszabályoknak megfelelően kell kezelni, elszállítani.

A mini-Dubaj előkészületeiről

Ahogy januárban beszámoltunk róla, a kormányzat nyilvánosságra hozta annak a nemzetközi megállapodásnak a tervezetét, amely alapján az Egyesült Arab Emírségekből érkező befektető felépítheti a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubajt.

Február közepén érkezett a hír, hogy megkezdődött a rákosrendezői terület előkészítése. Jogi értesítést kaptak a bérlők és a jogcím nélküli területhasználók. Erről a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium számolt be.

Kapcsolódó: Lázár Jánosék beindultak: Csomagolhat a lakosság, súlyos lépéseket tesz a minisztérium

Megállapodtak

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 13-án jelentette be, hogy megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a gazdasági együttműködésről, amelynek keretében 5 milliárd eurós óriásberuházással új városrész épül a Rákosrendező vasútállomás környékén. A kormány március 28-án terjesztette az Országgyűlés elé az államközi szerződéstervezetet, április végén pedig a parlamentben 134 igen, 34 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett megszavazták a rákosrendezői mini-Dubaj építésének tervét.

Kapcsolódó: Nyélbe ütötték a boltot az arabokkal Lázárék, megépül a mini-Dubaj Rákosrendezőn

A MÁV közbeszerzéseiről

Június végén írtunk arról, hogy a MÁV közbeszerzést írt ki a rákosrendezői terület előkészítésére. A 14 milliárd forintos keretösszegű megbízás első körben „a legszükségesebb feladatokat”, főleg a 130 hektáros terület „megtisztítását” tartalmazza.

Kapcsolódó:

Kiszivárgott: Titokban kötöttek alkut az arabokkal Orbánék a mini-Dubajról

A DK a 300 milliárd forintos mini-Dubaj helyett a megfizethető bérlakások építését támogatja

Valódi Hírek