Döbbenetes fordulat: Rendkívüli bejelentést tett a szlovák főügyész a Fico elleni merényletről

A Robert Fico elleni merénylet immár nem gyiłkossági kísérlet.

Terrortámadásnak minősítette Maroš Žilinka főügyész a Robert Fico elleni májusi merényletet. Eddig ugyanis gyiłkossági kísérlet miatt nyomoztak, ám a csütörtöki bejelentés mindent megváltoztatott. A főügyész a közösségi oldalán osztotta meg a hírt.

A hnonline.sk megjegyezte, az eredeti besorolás szerint az elkövető Juraj Cintulát 25 év börtönre vagy életfogytiglanra ítélték volna, most viszont 20–25 évig terjedő szabadságvesztés vagy életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti.

Mi történt Robert Fico miniszterelnökkel?

Lövések dördültek el a nyitrabányai kultúrháznál május 15-én, szerdán, amikor Fico az emberek közé ment a helyi rendezvényen. A politikust azonnal kórházba szállították, 5 órán át tartó életmentő operáción esett át.

Peter Pellegrini megválasztott államfő rövidesen meglátogatta a kórházban lábadozó kormányfőt. Elmondása szerint Fico emlékszik az őt ért támadás részleteire. Május 17-én érkezett a hír, hogy a szlovák miniszterelnök újabb műtéten esett át. Miriam Lapuníková közölte, hogy az operáció körülbelül 2 órán át tartott. Megjegyezte, a beavatkozás a sebgyógyulás felgyorsítása céljából történt.

Május végén Pozsonyba szállították Robert Ficót, aki napokkal később a kormánykritikus médiát és az ellenzéket tette felelőssé a merényletért.

Kapcsolódó: Rendkívüli: Először szólalt meg a merénylet után Robert Fico, és máris súlyos bejelentést tett (+videó)

Robert Kaliňák (Smer) miniszterelnök-helyettes pár napja arról nyilatkozott, hogy maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett a kormányfő.

(Maroš Žilinka – a Szlovák Köztársaság főügyésze/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Drámai hírek érkeztek Robert Fico állapotáról: Aggódnak a merényleten átesett miniszterelnökért

Valódi Hírek