Rendkívüli: Először szólalt meg a merénylet után Robert Fico, és máris súlyos bejelentést tett (+videó)

Robert Fico a szlovák ellenzéket és médiát tette felelőssé az ellene elkövetett merényletért.

Mi történt Robert Ficóval?

Robert Fico először szólalt meg a nyilvánosság előtt az ellene elkövetett merényletkísérlet után. Mint ismert, lövések dördültek el a nyitrabányai kultúrháznál május 15-én, szerdán, amikor Fico az emberek közé ment a helyi rendezvényen. A politikust azonnal kórházba szállították, 5 órán át tartó életmentő operáción esett át.

Peter Pellegrini megválasztott államfő rövidesen meglátogatta a kórházban lábadozó kormányfőt. Elmondta, Fico emlékszik az őt ért támadás részleteire. Május 17-én érkezett a hír, hogy a szlovák miniszterelnök újabb műtéten esett át. Miriam Lapuníková közölte, az operáció körülbelül 2 órán át tartott.

Videóüzenetben szólalt meg a merényletben megsérült Robert Fico

Robert Fico videóüzeneten keresztül szólalt meg a történtekkel kapcsolatban. A szlovák miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy

a merénylet miatt a médiát és az ellenzéket teszi felelőssé.

Közölte: nem hisz abban a verzióban, hogy magányos farkas lett volna az elkövető. Hozzátette, a támadás sok szenvedést és fájdalmat okozott neki, majd elmondta, június és július környékén térhet vissza hivatalába.

Fico élesen bírálta az EU-t, amiért „figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseit a Smer üldözéséről„. Hangot adott félelmének, miszerint ha az ellenzék nem változtat a viselkedésén (?), további áldozatokra lehet számítani – szerinte.

„Itt az ideje, hogy megtegyem az első lépést, ami a megbocsátás”

– mondta a szlovák kormányfő a Facebookon is közzétett videóban.

Fico elmondta, nincs benne gyűlöletet az elkövető iránt, ellene nem tesz jogi lépéseket sem. Szerinte nyilvánvaló, hogy „az elkövető

a politikailag sikertelen és frusztrált ellenzék által gerjesztett gonoszság és politikai gyűlölet küldötte”.

Arról is beszélt, hogy a magánéletét mindig védte, ezért a támadást követően is csak korlátozottan tájékoztatták a nyilvánosságot az állapotáról. Felidézte, hogy a támadás következtében súlyos egészségkárosodást szenvedett, többször meg kellett műteni, nagy fájdalmakat élt át.

„Kisebb csoda lenne, ha néhány héten belül visszatérnék a munkába”

– mondta.

Videó:

Mint megírtuk, a szlovák miniszterelnököt május 15-én, szerdán támadta meg a nyitrabányai kultúrháznál egy 71 éves lévai költő, Juraj Cintula. Orbán Viktor és kormánya „ízléses” módon még a Fico elleni merényletből is megpróbált politikai hasznot „kovácsolni” azzal, hogy „baloldalinak” nevezték a szlovák kormányfő merénylőjét.

A történtek szempontjából ennek nincsen semmi jelentősége, ám figyelemre méltó, hogy a magyar miniszterelnök belpolitikai haszonszerzésre használja fel a szlovák kormányfő elleni merénylet ügyét. Holott a merénylőt éppen, hogy (szélső)jobboldaliként tartják számon.

Juraj Cintula az oroszbarát, volt szpecnazosok által kiképzett neofasiszta Slovenskí Brancival állt szoros kapcsolatban. Ez a csoport pedig nagyjából úgy nézett ki, mint az orosz katonai titkosszolgálattal (GRU) gyakorlatozó Győrkös István Magyar Nemzeti Arcvonalja, csak szlovák kiadásban – hívta fel a figyelmet vonatkozó Facebook-bejegyzésében Panyi Szabolcs újságíró. Vagyis kijelenthető, hogy

hazugságokat terjeszt a Fidesz-propaganda Robert Fico merénylőjéről.

(Robert Fico/Facebook / napunk.dennikn.sk nyomán)

Valódi Hírek