Mészáros Lőrinc cápája megéhezett: Hamm, bekapta az osztrákok és a horvátok büszkeségét is

Mészáros Lőrinc cégei tovább duzzadtak.

Meglehetősen jól sikerült 2023 júliusa Mészáros Lőrincnek, hiszen néhány nap különbséggel két nagy tranzakciót is bejelentett a Mészáros Csoport – írta meg a 444.hu.

Jól jött az állami támogatás Mészáros Lőrincnek a cégei megszerzéséhez

Először azt közölték büszkén, hogy kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írtak alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o felvásárlásáról. Pár nappal később közölték, hogy sikerült megvenniük Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelőjét, a Rabo d.o.o.-t is.

A tranzakciókról, illetve az azokhoz szükséges pénzről azonban semmilyen információt nem adtak. Ám szerencsére a vásárlásban érintett magyar cégek május végére leadott beszámolóiból kiderül, hogy iszonyatosan sok pénzbe került mindez a felcsúti milliárdos cégcsoportjának.

Némi pénzügyi segítséget azért az államtól is kapott Mészáros.

Mindkét társaság megszerzésében ugyanis egy-egy frissen alapított cég vett részt. Így a beszámolóban és a pénzügyi mérlegben feltüntetett számok gyakorlatilag a külföldi cégek megszerzésével összefüggésben jelennek meg.

Boszniai cementgyár „karácsonyra”

Megírtuk, hogy tavaly december végén hivatalosan is a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. tulajdonába került a bosznia-hercegovinai cementgyár.

Ahogy beszámoltunk róla, az üzlet útjában novemberben már csupán az osztrák versenyhivatal állt, ám a jelek szerint ők is

áldásukat adták a bizniszre.

A cementgyártó 50 százalékos részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, kiváló pozíciója van a régióban.

Óriási lépés volt a balkáni terjeszkedésben a boszniai Lukavac Cement felvásárlása. A cégnek két keverőüzeme van – egy Szarajevóban, egy pedig Banja Lukában –, van egy kereskedőcége Horvátországban (Zágrábban), és egy kőbányája szintén Bosznia-Hercegovinában.

Ebből is sejthető, hogy a cégcsoport megszerzéséhez óriási tőkére volt szükség.

A céget megvásárló Talentis International Construction Kft. kiegészítő mellékletéből derül ki, hogy a tranzakció 2023. december 21-én zárult, ekkor került a cég tulajdonába a Lukavac Cement, valamint négy leányvállalata:

  • az RK Vijenac d.o.o,
  • a Lukavac Energy d.o.o,
  • a Lukavac Cement HR d.o.o,
  • valamint a Lukavac Beton d.o.o.

Ezzel a befektetett pénzügyi eszközök értéke 193,6 millió euró lett, ami tavaly év végi árfolyamon számolva 74,1 milliárd forint. A pénz nagyobb részét, összesen

70 százalékát az állami fejlesztési bank biztosította Mészáros Lőrincnek.

A cementgyár nem volt elég

Tavaly júliusban azonban Mészáros Lőrinc Horvátországban is bevásárolt. A Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. adásvételi szerződést írt alá a Rabo d.o.o.-val. A horvátországi cég a Talentis, illetve az MKB Magántőkealap tulajdonába került.

Az almatermelő cég felvásárlása 8,1 millió euróba került. Ebből a felcsúti üzletember 4,89 millió eurót, azaz 1,8 milliárd forintot tett a cégbe.

3,18 millió eurót, azaz 1,22 milliárd forintot az MKB Magántőkealap biztosított.

A Talentis Agro pedig 31,2 millió forinttal járult hozzá a tőkeemeléshez.

Valódi Hírek