Kirobbant a belháború a Fideszben: Bayer Zsolt kiadta a kilövési engedélyt Vidnyánszky Attilára

Össztűz zúdul Vidnyánszky Attilára. Kegyvesztetté vált a fideszes színigazgató.

Óriási botrány készül kitörni Orbánéknál

Elszabadult a pokol a Fideszben. Bayer Zsolt kemény hangvételű cikkében támadta be Vidnyánszky Attilát, amiért a Nemzeti Színház a jövő évadban színpadra viszi Karl Marx A tőke című művét. Az eset akkora viharokat keltett Orbán Viktor pártájban, hogy egymás után esnek neki a fideszesek a kormánypárti direktornak.

Vidnyánszky Attila méltatta a kommunista szerző művét

„Marx Tőkéje viszont nagyon régóta, még beregszászi igazgatói időszakomban kezdett el foglalkoztatni. Egyetemistaként olvastam először, bár akkor még csak tanulóként, rendezőként később figyeltem fel arra a drámai potenciálra, ami Marx mondataiból árad. A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le”

idézte az index.hu Vidnyánszky korábbi megállapításait a kommunista ideológiát éltető művel kapcsolatban.

Bayer Zsoltnak azonnal felszökött a vérnyomása

A kormánypárti oldalon többek is megbotránkoztak Vidnyánszky tervein. Elsőként természetesen az 5-ös számú Fidesz-tagkönyv tulajdonosa, Bayer Zsolt szólalt meg az üggyel kapcsolatban, aki a Magyar Nemzetben közölt cikkében egyebek közt azt írta: „ha belevágunk ebbe a másfajta, nem öltönyös és nem cvikkeres szabadságba, akkor nem szabad megállnunk félúton”.

„Ebben az esetben színpadra kell majd állítanunk Vlagyimir Iljics Lenin klasszikusát,

A szociáldemokrácia két taktikája a demokratikus forradalomban (1905) című alapművet, Vecsei H. Miklóssal a címszerepben, vagyis ő alakítja majd a szociáldemokrácia két taktikáját, míg a vendégművésznek meghívott NoÁr pedig 1905-öt”

– írta Bayer Zsolt, akiről megírtuk, hogy a Médiatanács eljárást indított ellene a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezés megsértése miatt.

Majd Bayer azt javasolta a direktornak, hogy meg kell rendezni „Engels vérbő komédiáját, A szocializmus fejlődése az utópiától a tudományig című remekművet, ahol NoÁr már főszerepet kap, ő lesz a szocializmus, Nagy Ervin pedig az utópia. (A tudományt ebben az adaptációban talán Alföldi Róbertre kellene osztani…)” – fogalmazott, megjegyezve, Magyar Péternek és Rost Andreának is adna szerepet.

A kormánypárti történész sem kímélte Vidnyánszkyt

Bayer cikkét követően Fekete Rajmund történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója – Schmidt Mária blogján – szintén reagált Vidnyánszky Attila terveire.

„Az említett interjú a feledés unott homályába is veszett volna,

ha a beszélgetés egy pontján Vidnyányszky nem coming outol”

– írta a történész, aki az angol önfelvállalás kifejezésre utalt, amely leginkább az eltérő nemi identitás elfogadását jelenti mások előtt.

Fekete szerint Vidnyánszky egy olyan műben lát drámai potenciált, amelynek gyakorlatba ültetése szerte a világban káoszhoz és összeomláshoz vezetett.

„Ilyen Marx iránti lelkesedést – a nyugati haladókat leszámítva – utoljára azoknál a német kommunistáknál látott az ember, akik kiadták Karl Marx és Friedrich Engels klasszikusait”

– fogalmazott, hozzátéve, amennyiben a Nemzeti Színház igazgatója náci irodalmat akarna színpadra állítani, abból óriási nemzetközi felháborodás kerekedne, mert – jelentette ki –

„a náci irodalom és a nácizmus »méregszekrényben« van tartva”.

Vidnyánszky Attilának befellegzett?

„Annak ellenére, hogy Marx száznegyvenegy, Lenin száz, Sztálin pedig több mint nyolcvan éve halott, a kommunizmus nem halt meg. Továbbra is legitim ideológiának számít. Olyannyira, hogy egyesek semmi kivetnivalót nem látnak abban, ha Marx szellemi örökségét művészeti formában tárják a közönség elé. Ez tulajdonképpen ugyanaz a testtartás, amely megpróbálja újra a két totális diktatúrát – a nácizmust és a kommunizmust – leválasztani egymásról.

Ezt pedig nem hagyhatjuk!”

– írta még a történész, aki gondolatmenetét Kertész Imre szavaival zárta:

„Az egyik megváltóként jelenik meg, és köntöse alatt az ördög lapul; a másik sátánnak öltözik, és az is.”

Kapcsolódó:

Érik a pofára esés Vidnyánszkynak: Kiszivárgott a Nemzetiben balesetet szenvedett színészek terve

Döbbenetes videó: Vidnyánszky Attila toporzékolva, káromkodva balhézott a riporterrel az utcán

Valódi Hírek