Gréczy Zsolt: Amíg mi a könnygázt nyeltük a rabszolgatörvény-tüntetésen, addig Magyar Péter a közpénzt nyelte

„Nekünk sem ő, sem más nem fogja megmondani, mit mondjunk, hol a helyünk. Azt meg pláne nem, hogy ki lehet a párt elnöke.” – üzeni a Tisza Párt kocsmai verekedőjének a DK politikusa. Vélemény.

GYURCSÁNY FERENC MARAD

Érdekes. Senki nem foglalkozik azzal, hogy az EP-választás után miért nem mond le az LMP két elnöke, miért nem mond le a Kutyapárt elnöke, miért választják újra a Párbeszéd két elnökét, miért marad a helyén Márki-Zay és Vona. Hogy az MSZP-ben azonnal kitör a belharc, hogy akkor most két elnök legyen vagy egy. Biztos, hogy más pártok állandó, új elnökökkel demonstrált megújulása erősítette e pártokat? Nézz rá a Jobbikra. A Momentumnak négy elnöke volt három év alatt. Erősebbek lettek? Nem, sőt.

De látom, csak az a fontos, hogy a Demokratikus Koalíció mit csinál. Gyurcsány Ferenc megy vagy marad.

Ő pontosan tudja, hogy szerintem már 2009-ben sem lett volna szabad lemondania. Világválság volt, az MSZP-ben már uszultak, az SZDSZ már kint a Fodor-Kóka háborúba fulladva, a nagy közös európai segélycsomag terve elvetélt – érdekes, a covidnál megcsinálták. Szóval, volt szorító kényszer, de mégis maradni kellett volna. A távozás idején az általa vezetett MSZP-nek még másfélmillió szavazója volt. (Több, mint amennyi most Magyar Péternek…) Ha azt megőrzik, nincs kétharmad. Ő pedig – ha marad – rendesen kampányolt volna.

De jött pártelnökként egy évre a mindenkihez is alkalmazkodó Lendvai Ildikó. Jött a számos hasznos döntés mellett a gyurcsányi válságkezelő csomagon tovább szigorító, az Orbánt demokratának nevező Bajnai Gordon (a 13.havi nyugdíj teljes elvétele). Jött Mesterházy Attila, aki „elfelejtett” kampányolni az előző 8 év eredményeivel (autópályák, iskolák, kórházak, egyetemi központok építése, Mercedes-gyár, megemelt nyugdíj- és szociális ellátások stb.) Lett volna mit plakátra, szórólapra tenni, pedig hol volt még a nagy EU-s pénz, amelyben már Orbán fürdött, és szórt, lopott el… (Tudom, vannak, akik szerint Bajnai kormányzása sikeres volt. Ha a nép azt szerette volna, nem ez lett volna az Együtt sorsa…)

Meggyőződésem, hogy ha 2009-ben Gyurcsány Ferenc marad, nincs kétharmad. A Lendvai-Bajnai-Mesterházy egy év levitte egymillió szavazó alá az MSZP támogatottságát, az SZDSZ pedig kiesett. Ebből lett a baj.

Nem lemondani kell tehát, hanem beleállni. Ma négy ember maradt állva: Orbán Viktor, Magyar Péter, Gyurcsány Ferenc és Toroczkai László. Ebből három jobboldali, szélsőjobboldali. A Demokratikus Koalíciónak el kellett viselnie, hogy minden új párt, amely az elmúlt másfél évtizedben létrejött, mindegyik arra született, hogy minket, a DK-t, és Gyurcsány Ferencet eltörölje a föld színéről.

Emlékezzünk: Schiffer András és az LMP. Lehet más. Jobbik gárdamellénnyel, majd Vona-Simicska. Bajnai Együtt, meg Milla. Majd abból kiválva Párbeszéd. Mi Hazánk. Momentum: Fekete-Győr, Donáth, Gelencsér, Donáth, a „hazugság kultúrája”. „Vicces” Kutyapárt. MZP. Nem is beszélve a folyton elnököket váltó, gyurcsányozó MSZP-ről. Végül Tisza. Mind Gyurcsány Ferenc ellen. Plusz az orbáni gyűlöletkampányok. Ebben a közegben él, létezik a Demokratikus Koalíció.

És nem szólal meg benned a szolidaritás hangja? Hogy hogyan lehettünk volna ennél erősebbek ilyen ellenszélben?
E pártok többsége azóta, hogy a DK ellenében megalakultak, ellene dolgoztak, közös listán indultak a DK-val (LMP, Momentum, Jobbik, Párbeszéd, MSZP). Az LMP ma a DK-nak köszönheti, hogy van parlamenti frakciója. A DK-ellenes Milla vezetője, Juhász Péter DK-s támogatással indul. Amikor a Momentum a DK nélkül indul (2018, 2024) kiesik, amikor a DK-val (2022), akkor bejut.

És a DK-nak azt is el kell viselnie, hogy e pártok azonnal tovább folytatják a DK (és Gyurcsány Ferenc) támadását. Nem számít a közös lista, hogy az együtt indulás hiteltelenít minden gyurcsányozást.

A Párbeszéd társelnöke három hete a DK-ban látja a jövőt, aztán kiáll, hogy Gyurcsánynak nincs helye. Igazi jellem. Donáth Anna országos választási együttműködést ír alá Gyurcsány Ferenccel, majd kiáll, hogy ő a hazugság kultúrája. A másik jellem. Karácsony Gergelyt elüti a villamos, hogy ne Dobrev Klára legyen a miniszterelnök-jelölt, majd közösen indul vele. Pártja elnöke a választás után már gyurcsányozik.

Az LMP a Fidesz javára dolgozik Budapesten. A Tisza Párt is. A Kutyapárt is kiesett az EP-ből, hiába sorakozott fel szégyenszemre a Tanítanék Mozgalom arca, elárulva sok-sok nem pártos, végképp nem kutyás pedagógust. Ők lennének a magyar politika erkölcsi lángoszlopai? Biztos, hogy a Tisza áradásával Budapesten lesz stabil közgyűlési többség? A helyzet inkább aggasztó, mint reményteli. Ezekért is Gyurcsány a hibás?
Akkor ennek vége.

Amíg mi a könnygázt nyeltük a Kossuth téren a rabszolgtörvény elleni tüntetések idején, addig Magyar Péter a közpénzt nyelte. Nem mi szolgáltuk 14 évig Orbán rendszerét. Nekünk sem ő, sem más nem fogja megmondani, mit mondjunk, hol a helyünk. Azt meg pláne nem, hogy ki lehet a párt elnöke.

Óriási a DK, és Gyurcsány Ferenc felelőssége. Mi maradtunk egyedül, akik nem jobboldali politikát képviselünk. Kell lennie baloldali pártnak amely a szolidaritást, a melóst, az emberi jogokat, a zöld ügyeket, a kultúra szabadságát, a nyugdíjas tiszteletét, az erős Európa ügyét képviseli. Tetszik, nem tetszik, csak a Demokratikus Koalíciót maradt.

Gyurcsány Ferenc maradása, sőt, megerősítése arról szól, hogy a DK nem hagyja magát. Aki nagy baloldali, progresszív izét akar, meg mozgalmat álmodik, csinálja nyugodtan. Jelentsen ez bármit. Párt és civil szembeállítása épp elég kárt okozott már eddig is.

Amíg a másik három állva maradt párt (Fidesz, Tisza, Mi Hazánk) azon fáradozik, hogyan lehet megosztottabb Európa, amíg ők a háborút kirobbantó oroszokkal kokettálnak, addig a DK erős Európája, és az ukrán szuverenitás támogatása hiteles, erős üzenet. Ha elhitted, hogy az győzi le Orbánt, aki őt szolgálta, és ma is tisztelője, a te dolgod. Ha elhiszed neki, hogy Orbán már teljesítette az uniós jogállami feltételeket, és jöjjön a pénz az Orbán-családhoz, az is a te dolgod.

A DK nem így gondolja. Baloldaliként, liberálisként harmadszor eszed meg (Vona, MZP, Magyar), hogy jobboldali, Fideszből kiábrándult váltja le Orbánt? A te dolgod. Mi nem így gondoljuk.

Egy emberről biztosan tudhatod, hogy soha nem alkuszik Orbán Viktorral. Ő Gyurcsány Ferenc, és az általa vezetett Demokratikus Koalíció. Ezek vagyunk, és ezek is maradunk. Ha csalódsz, mert azt ígérték neked, hogy Tóni másnap helikopteren menekül, de ennek már három hónapja, itt megtalálod a politikai otthonod. Mert ez a demokraták koalíciója.

És mostantól semmit nem hagyunk szó nélkül. Minden támadásra lesz válaszunk. Járjuk az utunkat. A csapat erős, és van hite, hogy azt tegye, ami a dolga.

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke. Beleáll a küzdelembe. Nem baj, ha a fanyalgónak nem tetszik. Erő lesz erővel szemben. Erre érdemes felkészülni.

Gréczy Zsolt


.

Valódi Hírek