Vihar a láthatáron? Hirtelen milliárdokkal drágult Orbánék stadionja, de akad itt egy „apró” bökkenő

Már elkészült, mégis további milliárdokkal drágult a stadion Nyíregyháza városában.

Három nappal a választás előtt írták alá a nyíregyházi stadion áremelkedéséről szóló szerződésmódosítást, ám az csak most került nyilvánosságra – írta meg az atlatszo.hu.

Nyíregyháza városában a stadion az elkészülte után is milliárdokkal drágult

Statikai okokból ugyanis

mégis le kellett bontani azokat a szerkezeteket, amiket eredetileg meg akartak tartani.

A bontás pedig „új lehetőséget nyitott” a teljes áttervezésre – a portál írása szerint ezzel indokolták az új nyíregyházi stadion tervezését és kivitelezését három évvel ezelőtt elnyert cégek, hogy miért kell

további 3,7 milliárd forinttal megemelni az eredetileg 13,8 milliárdos költségvetést.

Az áremelkedésről szóló szerződésmódosítást a választás előtt három nappal írták alá, de csak most lett nyilvános – tették hozzá.

A Nyíregyháza az NB II-ből friss feljutottként már az új stadionban kezdheti meg a szereplését.

2020-ban drágult először a stadion

Beszámoltunk arról, hogy 2020 decemberében kimondták: csak kontármunkára elég az eredeti 10 milliárdos keret. Ezért rögtön

3 milliárd 400 millió forinttal drágult a nyíregyházi stadion építésének költsége.

Ez már a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) által kiírt közbeszerzési eljárás lezárulta előtt nyilvánossá vált.

A stadion építésére a kormány 2020 decemberéig 10,32 milliárd forintot biztosított. Egyetlen pályázó nyújtott be érvényes ajánlatot:

az ajánlattevő közel 13 milliárd 800 millió forintból újíthatta fel az épületet.

A győztes az Épkar Zrt. és a nyíregyházi Nyír-Wetland Generál Zrt. konzorciuma lett, alvállalkozóként pedig a Magyar Építők Zrt. is részt vett a beruházásban.

Időközben, 2023 január elején a BMSK megszűnt, feladatait, így a nyíregyházi stadionprojektet is a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium vette át.

Május közepén a tárca illetékes államtitkára, valamint Kovács Ferenc, a város fideszes polgármestere sajtótájékoztatón mutatta be a gyakorlatilag elkészült nyíregyházi stadiont.

Valódi Hírek