Friss: Kiderült, ki lett a Budapest Airport vezérigazgatója

A Budapest Airport igazgatójának egy francia szakembert választottak.

Francois Berisot az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt. 2024. június 6-tól már a Budapest Airport Zrt. vezetőségi székét foglatja el – olvasható utóbbi friss közleményében.

A Budapest Airport vezérigazgatója magasan képzett szakember

Az új igazgató magasan képzett szakember a repülőtér-üzemeltetési iparágban.

Többek között olyan területeken rendelkezik tapasztalatokkal, mint az üzemeltetésirányítás, a kereskedelmi és piacfejlesztés, az infrastruktúra-felújítás és bővítés, a stratégiai tervezés, a pénzügyek és a kivitelezés. Emellett széleskörű ismeretekkel rendelkezik a repülőtér-üzemeltetés terén, amelyeket több releváns munkakörben és az azokkal járó tapasztalat révén szerzett meg – legutóbb például

a belgrádi Nikola Tesla repülőtér vezérigazgatójaként.

Ezt megelőzően a TAV Construction ügyvezető igazgatóhelyettese és pénzügyi igazgatója volt Törökországban. Korábban a VINCI Airports üzletfejlesztési projektigazgatójaként nagy repülőtéri projektek (köz- és magánszféra partnerségek, repülőtér-felvásárlások és privatizációk) felügyeletéért volt felelős.

A VINCI Airports-hoz való csatlakozása előtt több operatív pozíciót is betöltött. Ő volt az ammáni Queen Alia Nemzetközi Repülőtér forgalmi igazgatójaként.

Az új vezérigazgató Kam Jandut váltja, aki 2009-ben csatlakozott a BUD-hoz. Azt megelőzően légiközlekedési igazgatóként, majd kereskedelmi vezérigazgató-helyettesként is dolgozott a vállalatnál.

Már az igazgatótanács tagjainak névsora is végleges

Beszámoltunk arról, hogy június 21-én kiderült, kik kerülhetnek az újonnan megvásárolt Budapest Airport Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjai közé. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Guller Zoltán, Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke is bekerül az igazgatóságba.

Rájuk bízták a magyar adófizetők egyik legnagyobb befektetését

Megírtuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) június 6-án, késő délután bejelentette, hogy megvették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Így újra

a magyar állam többségi tulajdonába került a Budapest Airport Zrt.

Nagy Márton büszkén jelentette be, hogy 80 százalékos részvénycsomagot szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben a magyar állam, és 20 százalékos pakettet vett a francia Vinci Airports. Az utóbbi több mint 70 repülőteret üzemeltet 14 országban.

A vételár 3,1 milliárd euró (1215 milliárd forint), ám ennyivel nem úsztuk meg, még a korábbi tulajdonosok 1,44 milliárd eurós (562 milliárd forint) hiteltartozását is átvállalta az Orbán-kormány befektetőcége.

Kapcsolódó:

Valami készül? Épp csak kinyújtotta a csápjait Orbán polipja, máris világgá kürtölte a kormány a falrengető tervét

Valódi Hírek