Dagad a botrány: Durván kiakadt a légiközlekedési szakértő a Ferihegyen történtek miatt

A szakértő megdöbbent a Ferihegyen történtek miatt. Varga Gábor szerint elfogadhatatlan módon bántak az utasokkal.

Megírtuk, hogy péntek délelőtt 11:35-kor kellett volna elindulnia a Sun Express Törökországba tartó járatának Ferihegyről, azonban előbb fokozatosan éjjel 2-re, majd reggel 8-ra tolták ki az indulást. 140 utas csaknem egy napig várt a gép indulására a budapesti 2B terminálban.

A légiközlekedési szakértő rögzítette: ez a bánásmód elfogadhatatlan

Az utazók élelem és víz nélkül maradtak, köztük gyermekek is voltak, sok idős beteg pedig nem tudott hozzáférni gyógyszereihez. A helyzet annyira feszültté vált, hogy a rendőrséget is kihívták a felbőszült utasokra. Egy légiközlekedési szakértő az economx.hu-nak azt mondta,

ez a bánásmód elfogadhatatlan.

Hozzátette: az utasok csupán a késés miatt számíthatnak kártérítésre, a kritikán aluli ügyfélkezelés okán nem.

24 órás késéssel indult el a gép

Az Utazómajom utazási blog Facebook-oldalán tudatta, hogy a Sun Express Antalyába tartó járata közel 24 órás késéssel indult el Ferihegyről, amely hatalmas felháborodást keltett az utasokban. Tájékoztatásuk szerint az utasok között állapotos nők és gyermekek is voltak.

Az embereket folyamatosan hitegették, hogy a gép hamarosan felszáll, ám ez nem történt meg, ezért a feldühödött tömeg miatt a rendőrséget is a helyszínre vezényelték. A Budapest Airport hivatalos honlapja szerint

a járat eredetileg délelőtt 11:35-kor indult volna, de végül csak másnap reggel 6:02-kor szállt fel.

Szállást kellett volna biztosítaniuk az utasoknak

A portál arra a felvetésre kereste a választ, hogy:

„miként fordulhat elő, hogy az utasokat ilyen helyzetbe hozzák, hogy gyerekeket, terhes nőket és időseket kezelnek ilyen módon, akik nem tudtak hozzáférni a gyógyszereikhez”.

A döbbenetes incidenst Varga Gábor légiközlekedési szakértő bevonásával kísérelték meg tisztázni.

A Sun Express által adott vouchert csak egy helyen lehetett felhasználni, amely este kilenckor bezárt. Varga Gábor megjegyezte, a reptér vendéglátóhelyei jellemzően bezárnak este, így non-stop felhasználható vouchert nem tudtak volna adni.

Mint mondta, a jogszabályok által előírt utasellátás nem határozza meg pontosan, hogy milyen értékűnek kell lennie a vouchereknek, így azok gyakran nem tekinthetők elégségesnek.

A Sun Express felelősségét vizsgálva a szakértő elmondta: a járat helyeinek nagy részét utazási irodák bérlik, így azoknak

gondoskodniuk kellett volna az utasok ellátásáról, és szállást kellett volna biztosítaniuk számukra.

Nem engedték ki az embereket

Varga Gábor kiemelte: az utasokat sokáig nem engedték ki a tranzitból, amelyet „nonszensz”-nek minősített. Hiszen – mutatott rá – haza is engedhették volna őket, ha tudták, hogy a gép csak másnap reggel indul.

„Nonszensz, hogy nem engedték ki az embereket a tranzitból,

mert ha tudják hogy a gép másnap reggel megy, haza is engedhették volna őket. Az utasok is emberek,

vállalni kell a felelősséget értük, nem egymásra mutogatni”

– hívta fel a figyelmet.

Mire számíthatnak az utasok?

Többen nem fértek hozzá a gyógyszereikhez, amiről Varga Gábor elmondta, a kézipoggyászba kellene tartani az állandóan szedett gyógyszereket. Az ilyen esetek elkerülése érdekében az utasoknak jobban át kellene gondolniuk a csomagolást – jelezte.

A történtek miatt az utasok kártérítésre számíthatnak, de a pontos összegeket és feltételeket még nem határozták meg.

„3 órán túli késésekért 250-400 euróig jár, igen, ez célálomásfüggő, a 261/2004/EK rendelet értelmében, de vannak kivételek, ilyen az időjárás, vagy a légitársaság hibáján kívül álló okok. Fontos tudni, hogy arról több kúriai döntés is született, hogy technikai problémák miatt sem jár a kárpótlás.

Az utasoknak a késés miatt a nyaralásuk után kell majd benyújtani a légitársasághoz a kérelmüket,

de azért, hogy így bántak velük, külön nem számíthatnak kártérítésre”

– részletezte.

Kapcsolódó:

Áll a bál a Ferihegyen: 140 ember egy napja várja gépe indulását, rendőröket hívtak a dühös tömegre

Valódi Hírek