Kamaszokból álló bűnbanda randalírozott Budapesten: Kiderült, hogyan csapott le rájuk a hatóság

Budapest városában garázdálkodott a fiatalokból álló bűnbanda.

Büfékbe, trafikokba, éttermekbe törtek be, boltokból loptak Budától Pestig, még rablást is elkövettek egy kamaszokból álló banda egyes tagjai a hatóság friss közleménye szerint. A 70 bűncselekményből álló sorozatot a II. Kerületi Rendőrkapitányság nyomozói göngyölítették fel, az ügycsoport iratait most küldték el az ügyészségnek.

Tavaly nyártól több budapesti vendéglátóipari egységbe törtek be, pénzt, elektronikai eszközöket, néhol élelmiszert és innivalót vittek el a vádlottak. A bűncselekményekkel okozott kár néhány ezertől a több százezer forintig terjedt egy-egy esetet megvizsgálva. Előfordult, hogy az elkövetők üres kézzel távoztak, mert megzavarták őket – például abban a belvárosi kávézóban, ahova a postaládában hagyott kulccsal jutottak be.

A főváros tizenkét kerületét érintő bűncselekmény-sorozat nyomozására a II. Kerületi Rendőrkapitányságot jelölték ki. Az eljárás során beszerzett adatok arra utaltak, hogy az elkövetők egy kamaszokból álló banda tagjai közül kerültek ki. Egy-egy betörésben általában 2-4 fő vett részt – ismertette a történteket a hivatalos szerv.

2024 telén jött az áttörés

Mint írták, az elkövetői kört 2024 januárjára térképezték fel a II. kerületi nyomozók. 15 kamasz, köztük 5 lány került a rendőrök látókörébe. A fiatalok valamennyien 18 év alattiak voltak,

néhányuk csupán idén töltötte be 14. életévét.

A nyomozás arra is fényt derített, hogy a 44 betörésen túl a banda tagjai tucatnyi bolti lopást is elkövettek. Édességeket, italokat, parfümöket tulajdonítottak el ruhájukba rejtve, de volt, hogy autót törtek fel, az utcán kapták ki egy járókelő kezéből a telefonját, valamint egy szék támlájára letett táskával próbáltak elfutni.

Az egyik ilyen lopás rablássá fajult, amikor a sértett a telefonja után futott, mire az egyik elkövető elgáncsolta, a férfi pedig elesve súlyosan megsérült – részletezték a rendőrség weboldalán.

Lekapcsolták Budapest területén garázdálkodó bűnbanda tagjait

A rendőrök a banda tagjai közül a bűnismétlés veszélyére tekintettel 7-et őrizetbe vettek. Őket a bíróság letartóztatta, illetve bűnügyi felügyeletüket rendelte el. Az egyik épp csak 14 éves fiú a bűnügyi felügyeletből is megszökött, őt a Miskolcra tartó vonaton fogták el.

Fogolyszökés miatt is eljárás indult ellene

– olvasható a közleményében.

A bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozásban a II. kerületi rendőrök a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték. Az összesen 70 bűncselekmény miatt indult eljárások közül 13 esetben megszüntető határozatot kellett hozni, mert az elkövetők az esetek megtörténtekor még nem töltötték be 14. életévüket. A többi ügy iratait vádemelési javaslattal most küldték meg az ügyészségre – tájékoztatott az illetékes szerv csütörtökön.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek