Radikális változások jönnek a Magyar Honvédségnél: Mindent megváltoztat Orbánék új rendelete

Korlátozni fogják a katonák alapjogait (IS) Orbán Viktorék.

Rendkívüli változásokról döntött az Orbán-kormány, amelynek keretében a saját „közszolgálatként” határozzák meg a katonaságot. A honvédek jogait, de leginkább kötelezettségeit szabályozó – bármikor átírható (!) – kormányrendelet július 1-jétől lépne életbe.

21 ezer katonát érint Orbánék új rendelete

A 21 ezer hivatásos és szerződéses katona életét alapjaiban megváltoztató kormányrendelet „vitája” nemrég lezárult, így a vonatkozó szabályozásnak hamarosan meg is kell jelennie a Magyar Közlönyben – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.

Mint kiderült, a 2023 eleje óta készülő szabályozás végül nem törvényi szinten, hanem egy kormányrendelet formájában fog majd megjelenni. Ez az alacsonyabb szintű jogszabály pedig bármikor módosítható, így a honvédek jogai és kötelezettségei is könnyedén változhatnak.

Korlátozni fogják a katonák alapjogait is

A rendelettervezet rögzíti: a katonai szolgálat

„szigorú függelmi rendben, egyes alapjogok korlátozásával és akár az élet feláldozásának vállalásával valósul meg”.

Emlékeztettek, már egy tavaly nyári kormányrendelet előkészítette az alapjogok korlátozását a Magyar Honvédség „hadrafoghatóságának biztosítása” és az ukrajnai háborús helyzet miatt.

Kapcsolódó: A honvédelmi miniszter bejelentette: Növelni kell a magyar haderő hadrafoghatóságát

Elkészült Orbánék tervezete

Majd ezt követően bevezették a „különös szolgálati rendet” is. Az egyeztetések a szakszervezetekkel 2023 tavaszáig folyamatosak voltak, ám ezek a nyár elején megszakadtak. Eközben az állomány radikális „fiatalításába” kezdtek, ezzel menesztve számos tisztet, főtisztet és tábornokot is.

Az eredeti tervek szerint az új jogállási törvényt tavaly szeptemberben terjesztették volna az Országgyűlés elé, hogy 2024 januárjától hatályba léphessen. Azonban a túl sok kritikus pont miatt átdolgozásra visszavonták a koncepciót. A törvényt később apránként akarták volna módosítani, azonban végül az egészet hatályon kívül helyezték.

A katona parancsnoka fog dönteni a fizetésről is

Ugyanakkor a frissen elkészült – a kormány honlapjára feltöltött – 31 oldalas kormányrendelet-tervezet a honvédek jogállásáról tartalmazza a korábban kritizált új jogállási törvény számos elemét is. Így megszűnik például a jelenlegi kereseti szinteket tartalmazó illetménytábla, helyette sávos bérezés lesz, ahol

a katona parancsnoka dönt majd a fizetés konkrét összegéről.

Kiemelték azt is, hogy a honvéd teljesítményértékelés alapján, a katona felmentéssel akár el is bocsátható (!).

További változás, hogy

  • a próbaidő időtartama 6 hónapról 4 hónapra csökken,
  • a szabadság pedig „szolgálatmentes” időszakra változik, amelyet az elöljáró határozhat meg, vagyis az elöljáró döntheti majd el, mikor veszi ki a katona a ezeket napokat, mikor van „pihentetés”.
  • A katonák a jövőben szakszervezetekben sem vehetnek majd részt, és párttagságukat is meg kell szüntetniük.
  • Ezenfelül korlátozzák az internetes megjelenéseiket is, ha az „a szervezet társadalmi megítélését ronthatja” – sorolták.

Jelezték, az új szabályozás nemzetközi és történelmi szempontból is példa nélküli. Egy erőszakszervezet jogait és kötelezettségeit nem törvényben, hanem rendeletben szabályozzák, amely felrúgja a honvédség feletti politikai kontroll rendszerét.

Mint írták, az, hogy a jövőben egyetlen ember, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rendeletben módosíthatja a katonáskodás minden lényeges körülményét, azt jelenti, hogy a törvényhozó hatalmi ágtól, a parlamenttől

a végrehajtó hatalomhoz, a kormányhoz kerül egy létfontosságú hatáskör (!).

Mitől fél az Orbán-kormány?

Arra hívták fel a figyelmet, hogy mindez nemcsak a katonák életét változtatja meg, de az oktatási anyagokat is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik 2018-as tankönyvében ugyanis még az állt, hogy a szolgálati viszony biztonsága törvényi szinten van rögzítve. Innentől fogva azonban

ez már nem mondható el.

Az új szabályozás számos kérdést vet fel a katonai pálya vonzerejével kapcsolatban, különösen a jelenlegi erőltetett toborzás fényében. Felmerül a kérdés, az alapvető jogok korlátozása és a bizonytalan szabályozási környezet vajon mennyire teszi vonzóvá ezt a pályát?

Arra is érdemes rámutatni, hogy végül beigazolódni látszik, amitől sokan féltek: Orbán Viktorék kormánya elkezdte maga alá szervezni az erőszakszervezeteket is. Valószínűleg félnek.

Kapcsolódó:

Mi folyik itt? Magyar katonák toborzásába kezdett a „békepárti” Orbán-kormány

Nem tudták eltitkolni: Lehullt a lepel az Orbán-kormány háborús készülődéséről

Nagyon súlyos bejelentést tett a katonaság vezetője: Ez már minden, csak nem tréfa

Hajmeresztő bejelentést tett Böröndi Gábor: A vezérkari főnök kiadta a parancsot, Magyarország fokozza a készültséget

Valódi Hírek