Mi folyik itt? Magyar katonák toborzásába kezdett a „békepárti” Orbán-kormány

A Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos állományba csábítaná a magyarokat.

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk. A területvédelmi tartalékos állomány nagy értéket ad hozzá a haderőhöz. Rajtuk keresztül egyre többen megismerik a honvédséget – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf az M1 csatornán kedden.

A honvédelmi miniszter kifejtette, a területvédelmi tartalékosok komponensét néhány éve alakították ki és fejlesztik a Magyar Honvédség keretein belül. Tavaly a korábbi kettő mellé további öt ezredet hoztak létre, és önálló parancsnoksággal látták el. Amíg a legmodernebb fegyverekkel felszerelt hivatásos katonáink bázisokon állomásoznak az ország különböző pontjain, a hét tartalékos ezredünk kapillárisszerűen behálózza az országot – részletezte a tárcavezető.

Mi csinál egy tartalékos a honvédség berkein belül?

Mint mondta, könnyű fegyverzettel felszerelt területvédelmi tartalékosok kiegészítik és segítik a hivatásosok feladatait. A Szeretem, megvédem! elnevezésű területvédelmi tartalékos kampányban helyben toboroznak katonákat. A kiválasztottak a lakóhelyük közelében megkapják az alapkiképzést, és azzal a feladattal bízzák meg őket, hogy a közvetlen környezetük védelmére készüljenek mindenféle formában – ismertette a miniszter.

Hozzátette, a tartalékos ezredekbe 18 és 65 év közöttiek, férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek, alapkiképzést kapnak, és egy évben legalább egy hétre behívják őket fenntartó kiképzésekre, gyakorlatokra.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában felelőtlennek nevezte a 2002 és 2010 között előttük szolgáló kormányokat, amiért engedték a haderőt olyan állapotba jutni (?), hogy 2010 végére összesen 17 önkéntes tartalékos maradt. Úgy látszik, a „békepárti” kormánynak azonban sokkal fontosabb a háborús toborzás…

Mint fogalmazott, hosszú folyamat indult el 2010 után, amikor lassan-lassan elkezdett ez a rendszer kiépülni – persze, még véletlenül sem az orbáni autokráciára gondolt. A tárcavezető a tartalékosok anyagi juttatásairól elmondta, hogy az új ajánlati csomaggal évi bruttó 600 ezer, azaz havi 50 ezer forintot (ez nettó értékben alig több mint 30 ezer forint – a szerk.) kapnak az alapkiképzés után, a szerződéskötési díj bruttó 150 ezer forint, és bruttó 500 ezer forint az ajánlási bónusz. Ezt akkor kapja meg a tartalékos, ha az általa toborzott új tag elvégzi az alapkiképzést.

Valami nem stimmel a honvédségnél

Három napra kikapcsolt a Magyar Honvédség Airbus A-319 gépének jeladója. A repülő június 5-én szállt fel Kecskemétről, majd Afrika felé vette az irányt. Rövidesen Tunéziában landolt, azt követően pedig továbbindult, ám több mint 10 ezer méteres magasságban eltűnt a nyilvános repüléskövető oldalakról.

A gép csupán napokkal később tűnt fel ismét a radaron, akkor épp Tunéziából tartott vissza Kecskemétre.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Mi történt? Eltűnt a térképről egy magyar honvédségi repülőgép Afrika felett

Valódi Hírek