Elszédülsz, ha meglátod, mekkora búcsúpénzt kapnak a távozó fideszes EP-képviselők

Az Európai Parlament milliókat fizet a távozó fideszes képviselőknek.

Bár az EP-választásokon a Fidesz meglehetősen rosszul szerepelt, a távozó európai parlamenti képviselőknek lesz mit a tejbe aprítaniuk – hívta fel a figyelmet a 24.hu.

A képviselők nem távoznak üres kézzel az Európai Parlamentből

Az Európai Parlament meglehetősen bőkezű:

a távozó képviselők a főszabály szerint minden hivatalban töltött évük után egy havi tiszteletdíjra jogosultak.

Ezt „átmeneti ellátás” címen folyósítják nekik, azonban legalább hat hónapnyi illetményre jogosult minden képviselő. Így tehát akik csak egy ciklust, azaz öt évet töltöttek Brüsszelben, azoknak is fél évnyi pénz jut. Mivel jelenleg 10 377 euró a képviselői tiszteletdíj, ez 62 262 eurót (a mostani árfolyamon közel 25 millió forintot) jelent.

A magyarok közt nyolc ilyen képviselő van:

A rekorder több mint 60 millióval távozik

Járóka Lívia húsz éve lett EP-képviselő a Fidesz színeiben, de 2014-ben nem került be az Európai Parlamentbe (akkor tízhavi végkielégítést kaphatott). 2017-ben, Pelczné Gáll Ildikó lemondása után lett ismét tagja a testületnek. Ezért ő most héthavi búcsúpénzre számíthat, ami 72 368 eurót (mintegy 30 millió forintot) jelent.

Három magyar EP-képviselő két ciklust, azaz tíz évet dolgozott az EP-ben. Nekik már 103 770 euró, azaz 41 millió forint jár. Ők: az MSZP-ből a ciklus közben kilépő Ujhelyi István, a fideszes Bocskor Andrea és Deli Andor.

A fideszes Kósa Ádám – az első olyan EP-képviselő, aki jelnyelven kommunikál – 2009-ben került be az Európai Parlamentbe, így

neki 155 655 euró, megközelítőleg 61,5 millió forint jár.

63 éves koruktól ráadásul európai nyugdíjra is jogosultak lesznek a volt képviselők. Minden teljes év után a havi tiszteletdíj 3,5 százalékát kapják meg nyugdíjként.

A jelenlegi távozók közül Trócsányi László – a Károli Gáspár Református Egyetem rektora – és Ara-Kovács Attila koruknál fogva máris jogosultak erre. Ez az esetükben havi 1 816 eurót (azaz 720 ezer forintot) jelent.

Ez a jelenlegi magyar átlagnyugdíj háromszorosa.

Valódi Hírek