Kiderült, mennyi pénzt égettek el háborús uszításra Rogánék

Rogán Antalék milliárdokat költöttek a háborús propagandára.

Hatalmas összegeket utalt ki a választások előtti hónapokban a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, amelyet a háborús propagandára költöttek. Ez derül ki a tárca által februárban és áprilisban a kif.gov.hu oldalon publikált szerződéslistákból. A hang.hu a rendelkezésre álló adatok alapján felgöngyölítette, hogyan vándorolt a pénz.

Milliárdokat költöttek háborús propagandára Rogánék

Az összesítésből kiderül, hogy a kabinetiroda két keretszerződésnek köszönhetően

már tavaly decemberben egy hónap alatt 7,4 milliárd forintot költöttek

az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátására”. Tehát ennyi pénz folyt el a háború rémével riogató reklámhadjáratra.

A 2024-es évre egyelőre két dokumentum vonatkozik. Ezek szerint Rogánék idén akár bruttó 20 milliárd forint értékben is kampányolhatnak Európa jövőjéről – hacsak nem kötöttek azóta újabb, még nem ismert szerződéseket a témában.

Minden esetben ugyanaz a vállalkozó nyert a tenderen

A kampányra kiírt tendereket minden esetben Rogán kedvenc médiavállalkozója, Balásy Gyula cégei (a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft.) nyerték meg. Balásy azonban nem csak a háborús kampánnyal járt jól. Cégei rendezvényt szerveznek, stratégiai kommunikációs feladatokat látnak el, honlapot is terveznek a Rogán-tárca megbízásából.

Ezekkel a megbízásokkal pedig már 30 milliárd forint felé emelkedik munkadíjuk.

Rövid idő alatt kapott meglepően nagy kormányzati támogatást a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) is.

Idén januárban és márciusban összesen bruttó 14,54 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást ítélt

oda a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A BLA bevallottan a kormánypárti kutatóközpontok és agytrösztök fő szponzorának számít. A támogatottjai között például ott van a Jogállam és Igazság Nonproft Kft. is, amely a kormányzati propagandát közvetítő Alapjogokért Központ háttérintézménye.

A képlet tehát egyszerű: az Orbán-kormány közpénzt utal egy baráti alapítványnak, ami aztán már magánadományként terítheti szét az összeget a Fidesz propagandáját felerősítő álcivil szervezetek között.

Valódi Hírek