Mi történt? Törvénysértő lehet, hogy Orbán és Trump körbeudvarolták egymást csütörtökön

Orbán Viktor ifjabb Donald Trump amerikai üzletembert látta vendégül csütörtökön.

Mint ismert, Orbán Viktor csütörtökön a karmelitában fogadta ifjabb Donald Trump üzletembert, a volt amerikai elnök fiát. Erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t.

A magyar kormányfő a magyar–amerikai kapcsolatok jövőjéről, az illegális bevándorlásról, valamint az orosz–ukrán háborút lezáró béketeremtési lehetőségekről cserélt eszmét vendégével – mondta Havasi.

Ifjabb Donald Trump a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének meghívására érkezett Magyarországra.

Programja során – a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és (a fideszes káderképzőként elhíresült – a szerk.) Mathias Corvinus Collegium (MCC) együttműködése keretében – ellátogatott az MCC-be, ahol az intézmény vezetőivel és hallgatókkal is találkozott zárt körben.

Kapcsolódó: Valami készül? Hatalmas botrányhőst fogadott csütörtökön Orbán a karmelitában

Valami nincs rendben Orbán Viktor és ifjabb Donald Trump találkozójával

Szakértők szerint ifjabb Donald Trump megsérthette a Logan-törvényt a csütörtöki budapesti látogatása során.

Jogi szakemberek szerint a Trump fia – aki nem áll az USA kormányának alkalmazásában – és a magyar kormány közötti külpolitikai eszmecsere lehet aggályos. A vonatkozó törvény bizonyos körülmények között ugyanis tiltja az illetéktelen diplomáciai tevékenységet – részletezte az Independent.

Kim Scheppele, a Princeton Egyetem szociológia és nemzetközi ügyek professzora úgy fogalmazott, érdekes jogi kérdés, hogy magánszemélyek megpróbálhatják-e befolyásolni az Egyesült Államok külpolitikáját más országokkal való tárgyalások során. Hozzátette, a Logan-törvény pontosan erre ad választ.

Aszerint bármely amerikai állampolgár „az Egyesült Államok felhatalmazása nélkül, közvetlenül vagy közvetve” nem jogosult „bármilyen levelezést vagy érintkezést folytatni bármely külföldi kormánnyal vagy annak bármely tisztviselőjével vagy ügynökével azzal a szándékkal, hogy befolyásolja bármely külföldi kormány intézkedéseit vagy magatartását”, amikor konfliktushelyzetekről van szó.

Donald Baker, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának korábbi helyettes főügyésze szerint nem valószínű, hogy eljárás indul a történtek miatt. Ugyanakkor az ifjabb Donald Trump ügyködése felvet néhány kérdést – fűzte hozzá.

Valódi Hírek