Nagyon rossz hírt kapott az Orbán-kormány: Dugába dőlhet a dédelgetett tervük?

A KSH az ipari termelés kapcsán közölt friss adatokat.

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva

2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

– jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban idén hárommal több munkanap volt, mint tavaly áprilisban. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 márciusához mérten 0,7 százalékkal mérséklődött – részletezték.

A KSH hozzátette, a termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása bővült az egy évvel korábbihoz viszonyítva, ugyanakkor a villamos berendezés gyártása csökkent –

ebbe az alágba tartozik az akkumulátorok gyártása is

– jegyezte meg a 444.hu.

Az ipari termelés az év első négy hónapjában 1,7 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában. Az ipari termelés áprilisi részletes adatait június 13-án közli második becslése alapján a KSH.

Márciusban sem volt rózsás a helyzet a KSH adatai szerint

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – erősítette meg március közepén kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Kapcsolódó: Méretes pofon csattant szerdán: Befutott az Orbán-kormány egyik legsúlyosabb bizonyítványa

A Magyarországon épülő akkumulátorgyárakról rendre beszámolunk. Május végén futott be a hír, hogy nyílt levelet írt a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace környezetvédő szervezet a Pest Vármegyei Kormányhivatalnak a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélye miatt.

A szervezetek hangsúlyozták, hogy a Tarnai Richárd főispán vezette hivatal állásfoglalásával félreértelmezi a vonatkozó jogszabályokat.

A környezetvédők nyílt levelükben felhívták rá a figyelmet, hogy a Samsung-gyár egységes környezethasználati engedélyét áprilisban felfüggesztette egy bírósági végzés.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Kongatják a vészharangot a civilek: Magzatkárosító oldószert találtak a gödi akkumulátorgyárnál

Kitört a botrány Sóskúton: Veszélyben a település az Orbán-kormány akkumulátorgyárai miatt (+videó)

Valódi Hírek