Kongatják a vészharangot a civilek: Magzatkárosító oldószert találtak a gödi akkumulátorgyárnál

A gödi Samsung üzeménél IS magzatkárosító NMP-oldószert azonosítottak.

Akkumulátorgyártáshoz is használt

magzatkárosító NMP-oldószer került a gödi Samsung üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába

– hívta fel a figyelmet a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. válaszlevele alapján a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet még februárban vett mintákat a gödi Samsung-gyár mellett található – a termőföldbe nagy mennyiségben szivárgó – kifolyó vízből, amelyben súlyosan mérgező NMP-oldószer jelenlétét mutatták ki a vizsgálatok. Azonban még akkor nem lehetett tudni, hogy kommunális vagy ipari szennyvíz került-e a környezetbe.

A laboratóriumi vizsgálat jelentős, 200 mikrogramm/liter mennyiségű NMP-oldószer jelenlétét mutatta ki, ezért a szervezet adatigényléssel fordult

  • a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-hez,
  • a katasztrófavédelemhez,
  • a Pest Vármegyei Kormányhivatalhoz,
  • valamint Göd Város Önkormányzatához is.

A hatóságoktól érdemi választ egészen a mai napig nem kaptak az ügyben. A DMRV Zrt. ugyanakkor annyit közölt, hogy:

„2024. február 21-én a Csomád, Göd-Újtelep településrész és a Samsung SDI Magyarország Zrt. gödi gyárának szociális szennyvizét szállító gödi közüzemi szennyvízelvezető hálózaton, a hálózatba került lakossági eredetű csatornaidegen anyagok által okozott dugulás következett be. A dugulás következtében városi-kommunális eredetű szennyvíz lépett ki felszínre a Göd, »Bócsai körforgalomnál«, amely a körforgalom mellett elhelyezkedő szántó területre is kijutott. A kérdéses esemény során csőtörés nem történt.”

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője hangsúlyozta:

követelik, hogy a hatóság vizsgálja ki ezt az esetet,

legyen jogi következménye a szennyezésnek, indítson vizsgálatot annak tisztázására, hogy továbbra is fennáll-e a szennyezés, és tegyen azonnali lépéseket, hogy a jövőben ne történhessen meg hasonló szabálytalan kibocsátás.

Követelik továbbá, hogy a környezetvédelmi hatóság szerezzen érvényt a bíróság döntésének, és hatályos környezethasználati engedély hiányában

azonnal állítsa le az akkumulátorgyár működését,

különösen annak fényében, hogy a mérések alapján feltételezhető, hogy az üzem már eleve nem tartotta be a korábbi engedélyben előírtakat sem (!).

A Greenpeace egy országos petíciót is indított, amelyben az alábbi követeléseiket fogalmazták meg:

  • A hatóságok szigorú és hatékony fellépéssel garantálják a hazánkban működő akkumulátoripari létesítmények szennyezésmentes működését.
  • Készüljön stratégiai környezeti vizsgálat, amely megmutatja az akkumulátor-iparági üzemek környezetre gyakorolt hatásait.
  • Amíg ezek a feltételek nem teljesülnek, addig ne engedélyezzenek hazánkban újabb akkumulátoripari létesítményeket, ne bővítsék a jelenlegieket.

A Greenpeace petícióját >>ITT<< írhatod alá.

Megírtuk, hogy NMP-oldószer jelenlétét mutatták ki a győri talajvízben is, de a debreceni akkumulátorgyárnál is azonosították az NMP jelenlétét.

(Greenpeace Magyarország/Facebook / népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek