Óriási a káosz a hazai egészségügyben: Döbbenetes, ami Szeged környékén történt

Sem Orosházán, sem Szegeden nem tudtak ellátni egy sérült gyermeket. Pintér Sándor tárcája tud a dél-magyarországi helyzetről.

Budapestre kellett vinni azt a 11 éves mezőhegyesi kisfiút, aki a Békés vármegyei Mezőkovácsházán szenvedett kerékpárbalesetet. A mentő először Orosházára vitte őt, majd 2 óra várakozás után kiderült, hogy ott leállt a rendszer. A gyermeket ugyanakkor megvizsgálták és az orvos közölte, hogy meg kell műteni, mert porcleválása, boka- és sípcsont törése van, valamint a sípcsontja kiugrott a bokaízületből – részletezte a minap a Népszava.

A sérült gyermeket azonban nem tudta fogadni Szeged, így Budapestre kellett szállítani. A baleset kora délután történt, az édesanya elmondása szerint este fél 10-kor értek az országos baleseti intézetbe. Az ottani orvos végül nem operálta meg a gyermeket, visszarántással helyretette a sípcsontot. Közölte, hogy a következő héten röntgenre és gipszcserére lesz szükség, ám azok miatt már nem lesz szükséges a fővárosba utazni, Orosházán is elintézhetik. Az édesanya szerint a budapesti orvos nagyon kedves volt velük, elintézte, hogy a mentő hazavigye őket Mezőhegyesre.

Pár nappal később hívták Orosházát és Szegedet is, de mindkét helyen elutasították a zárójelentésben felsorolt további ellátásokat. Utóbbi közölte, hogy nem oda tartoznak, Orosházáról pedig azt a választ kapták, hogy időpont szükséges – ami mellesleg volt –, üljenek be a váróba, majd valamikor sorra kerülnek.

A balesetet szenvedett kisfiú aznap közel 500 kilométernyi utat tett meg, hogy ellássák és haza is jusson.

Mi történik Szeged városában?

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és Takács Péter egészségügyi államtitkár mellesleg korábban úgy nyilatkoztak a Népszavának, hogy Szegeden és a régióban nem volt olyan gyermek, aki ne kapta volna meg az azonnali szükséges ellátást. Ezt azután közölték, hogy április elejétől hétről-hétre leállt a Szegedi Tudományegyetemen a gyermeksebészeti és –traumatológiai ellátás.

A 7 héten át tartó leállás miatt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) több fórumon is kért segítséget a helyzet megoldására, sőt, Álmos Péter elnök személyesen jelezte a problémát a területért felelős Pintér Sándor belügyminiszternek. A kamara végül nem kapott választ.

A lap információi szerint mostanra kialakítottak egy „vadiúj klinikát” 8 műtővel, egyet pedig kijelöltek a gyermeksebészeti ellátásokra. Az értesüléseik szerint a Szegeden található gyermekklinika egyik emeletén egy új műtői blokkot terveznek kialakítani, ám az még hónapokig eltart majd.

A kórházi leállásokról

Január 6-án a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be.

Kapcsolódó: Ekkora gáz van? Tömegesen jelentik be a kórházak a szakrendelések leállítását

Mindeközben hazánkban folyamatosan növekednek a kórházi várólisták, 2022 februárjától a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) le is vette honlapjáról a várakozási időre vonatkozó adatokat.

Év elején futott be a hír, miszerint Szombathelyen térdprotézis beültetésre az idén januárban előjegyzett betegek 2030. októberében, 6 év és 9 hónap múlva számíthatnak.

A csúfos „rekordról” >>ITT<< olvashatsz részletesebben.

Takács Péter egy áprilisi konferencián megpendítette, hogy további (!) kórházak bezárására lesz szükség. Az egészségügyi államtitkár kijelentette azt is, hogy számos ellátási helyen tovább kell csökkenteni a kapacitásokat.

Kapcsolódó:

Vérfagyasztó tervvel álltak elő Orbánék: Újabb kórházakat zárhatnak be Magyarországon

DK: A Népjóléti Bizottság előtt kell felelnie Pintér emberének az egészségügy katasztrofális helyzete miatt

Valódi Hírek