Vérfagyasztó tervvel álltak elő Orbánék: Újabb kórházakat zárhatnak be Magyarországon

Nem tudták eltitkolni.

Takács Péter a napokban tartott előadást egy konferencián, amelyben megpendítette, hogy további kórházak bezárására lesz szükség. Az egészségügyi államtitkár kijelentette azt is, hogy

számos ellátási helyen tovább kell csökkenteni a kapacitásokat.

Mit szeretne Takács Péter?

A Szabad Euróba beszámolója szerint az államtitkár azt is elmondta, a kamarai lobbi miatt törölték el a kötelező üzemorvosi vizsgálatot. Takács erősen bírálta az informatikai fejlesztéseket, valamint jelezte azt is, hogy módosítana a jelenlegi egységes orvosi bértáblán. Rögzítette továbbá, hogy azt is szeretné, háziorvosok lássák el az ügyeletet még akkor is, ha az átlagéletkoruk hatvan év körül van.

A lap terjedelmes cikkben foglalkozott Takács Péter különös előadásával, amelyet a Youtube videómegosztóra is feltöltöttek. Az államtitkár többek között az alábbi megállapításokat tette:

  • Négy fő problémát azonosítottak, amelyből egyes kórházi funkciók megszüntetése, valamint a megyei szintű központosítás terve rajzolódik ki. Ezentúl felsejlik az alapellátás rendszerének „racionalizálása” és a szakrendelők megszervezése megyei szinten. Ezzel a rendelők kikerülnének az önkormányzatok kezéből.
  • Mindez arra enged következtetni, hogy lesznek megyei és városi kórházak. A jövőben minden megyében egy kórház maradna, jogilag pedig minden városi kórház a központi, megyei irányító intézmény alá tartozna.
  • Az összes orvos munkáltatója a centrumkórház lenne, amely azt jelenti, hogy az orvosokat és szakdolgozókat arra a helyre lehet kirendelni, ahol épp szükség van rájuk. Arról, hogy pontosan hol és milyen ellátás lesz, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) fog dönteni.
  • Összevonnák, illetve megszüntetnék a kisebb, illetve be nem töltött háziorvosi praxisokat, az új körzethatárokat szintén az OKFŐ dönti el.
  • Az államtitkár „sikeresnek” nevezte az új ügyeleti rendszert. Elmondta, az új rendszer bevezetése óta 450 ezer ellátási esemény volt. Ezeknek 15-20 százalékában a telefonos iránymutatás is elég, mert egyszerű felvilágosító kérdésük volt a betegeknek, ennyivel tehát eleve csökkent az esetszám szerinte. Egyéb esetben – mondta – riasztják az ügyeletes orvost vagy a mentőt, vagy az ügyeleti pontra irányítják a beteget. Így 15-20 százalékkal csökkent az indokolatlan mentővonulások száma – közölte az államtitkár.

Kevesebb kórházról álmodik az államtitkár

„A nemzetgazdaság teljesítőképességéhez kell szabni azt, hogy hol milyen ellátás lesz elérhető”

– jelentette ki az államtitkár, aki nem rejtette véka alá azt sem, hogy erősítené az alap- és a szakellátást, kórházból pedig kevesebbet szeretne látni.

Kijelentette: egyes ellátások még megyei szinten sem biztos, hogy elérhetők lesznek

„Valamilyen határt még be kell vállalni, amit a nemzetgazdaság teljesítőképessége megenged ahhoz, hogy elvigyük a végekre, mondjuk egy nyírségi vagy ormánsági faluba az egészségügyi ellátást, de ott ezek az üzemgazdasági elvek gyakorlatilag egyáltalán nem érvényesültek, egészen pici méretű ellátóegységeket tartottunk fenn nagyon drágán, amik aztán forrást vonnak el onnan, ahol nagy betegforgalom van”

– fogalmazott Takács Péter, aki közölte: nem csak a városi kórházakat alakítanák át, de

bizonyos ellátások még megyei szinten sem biztos, hogy elérhetők lesznek (!).

„Most kicsit sarkítva:

nem kell gyerekszívsebészet minden vármegyei kórházba, pláne nem kell városi kórházba”

– adta értésre Takács Péter, aki úgy gondolja, a jelenlegi kórházstruktúra fenntarthatatlan.

Az államtitkár „parádés” előadása itt tekinthető meg:

Kapcsolódó:

Csodát tett Pintér Sándor? A Belügyminisztérium elrendelte a kézrátételes gyógyítást az egyik kórházban

Megindult a lavina Pintérék rombolása miatt: Menekülnek a magyarok az állami egészségügytől

Riasztották Pintér Sándort: Azonnal reagált a kórházi osztályok leállására a Belügyminisztérium

Valódi Hírek