Itt a friss döntés: Magyarországot hatalmas szégyen érte az Orbán-kormány miatt

Magyarország egyedül maradt az EU friss döntése után.

Hatalmas következménye lett a lengyel kormányváltásnak: az EU döntése után csak Magyarország maradt szégyensorban

Tavaly ősszel véget ért a szélsőjobboldali, Orbán Viktor kormányával gazsuláló Mateusz Morawiecki és társai országlása Lengyelországban. A kormányváltásról és az azzal összefüggésben lezajlott folyamatokról rendre beszámolunk.

A kormányváltással összefüggésben elindult eseményeknek azonban van egy sokkal érdekesebb, Magyarországot is érintő hozadéka. Az Európai Bizottság szerdai döntése alapján ugyanis leállította az EU az országgal szemben elindított jogállamisági eljárást, amely Lengyelországon kívül csak a velünk szemben van érvényben.

Az EB szerdán bejelentette: úgy határozott, hogy lezárja az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben. A döntés szerint visszavonják az indokolással ellátott véleményüket, amellyel 2017-ben az eljárást elindította.

Komoly változások léptek életbe az Európa-párti lengyel kormány hivatalba lépése után

Indoklásában a brüsszeli testület azt írta: legfrissebb elemzése szerint

Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata„.

A brüsszeli közlemény szerint a döntés meghozatalához vezetett, hogy Lengyelország jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések sorozatát indította el az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan

2015 óta folyamatosan felvetődött és ezért a 2017-ben indított eljárásban megfogalmazott aggályok kezelésére.

Varsó elismerte továbbá az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben,

elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett, és elismeri a bírói függetlenséget – közölték.

Ez történt korábban

Kiemelték: a jogállamiság súlyos megsértésének legkevesebb két éve fennálló kockázata miatt 2017 decemberében elindított eljárás lezárását az is indokolja, hogy

Varsó februárban világos cselekvési tervet mutatott be az Európai Bizottság aggályainak kezelésére,

megtette az első konkrét lépéseket a terv végrehajtására, valamint elismerte, hogy a jogállamiságot meg kell őrizni.

Beszámoltak arról, hogy az általános uniós ügyekkel foglalkozó, május 21-i miniszteri találkozón Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős biztos tájékoztatta a tagországok képviselőit az Európai Bizottság értékeléséről és azon szándékról, hogy visszavonja az indokolással ellátott véleményét. A tagállamok elismerték az új lengyel kormány által a fennálló aggodalmak kezelése érdekében már megtett erőfeszítéseket – áll a közleményben.

Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a cselekvési terv szerinti intézkedések végrehajtását, valamint a jogállamiság előmozdítását célzó egyéb lépéseket Lengyelországban – tette hozzá közleményében a brüsszeli testület.

Az uniós szerződés hetes cikke olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső esetben akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat az összes többi tagország egyhangú támogatása esetén.

Valódi Hírek