Ennyi volt: Végleg felszámolják a propagandamédiát Lengyelországban

Egy új médiatörvényről is döntöttek.

A lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter úgy döntött, hogy

felszámolási eljárást indít a közszolgálati média ellen

– közölte maga Bartłomiej Sienkiewicz miniszter szerdán az X-en.

„Lengyelország elnökének azon döntése kapcsán, hogy felfüggeszti a közmédia finanszírozását, úgy döntöttem, hogy felszámolási eljárást indítok

  • a Lengyel Televízió,
  • a Lengyel Rádió
  • és a PAP hírügynökség korlátolt felelősségű társaságok ellen”

– közölte bejegyzésében Sienkiewicz, hozzátéve, a közmédia társaságainak felszámolási eljárás alá helyezése lehetővé teszi azok „szükséges átalakítását”, és elejét veszi az alkalmazottak elbocsátásának, amelyre a pénzhiány miatt kerülne sor.

Donald Tusk kormányfő szerda délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette, az államfői vétó miatt a lengyel kormány újabb tervezetet készít a médiára vonatkozó kiegészítő költségvetési törvényről, valamint

előkészítenek egy új médiatörvényt is.

A kulturális miniszter a múlt héten felmentette a lengyel közmédia vezérigazgatóit, helyükre újakat nevezett ki, és felállított új felügyelőbizottságokat is. Az államfő és az Orbán Viktorral szövetséges PiS törvénysértőnek minősítette a személycserék módjait. A lengyel közmédiát felügyelő Nemzeti Médiatanács, – amelyben többségben vannak a PiS jelöltjei – kedden saját vezérigazgatót választott a köztelevízió élére.

A lengyel hírügynökség leváltott vezérigazgatója, Wojciech Surmacz lemondását eddig nem írta alá. Piotr Glinski volt kulturális miniszter kedden azt közölte, hogy Surmacz ötszáz külföldi újságíróhoz levelet intézett, amelyben leírja, hogy a jelenlegi kormány „törvénytelenül próbálja átvenni a PAP hírügynökséget, terrorizálja a szabad médiát és az újságírókat Lengyelországban”.

A Sienkiewicz által kinevezett új vezérigazgató, Marek Blonski viszont „újságírók terrorizálásával” vádolta meg a PiS politikusait, akik hatáskörük keretében végzett ellenőrzés címén rotációs ügyeleteket tartanak a hírügynökség székházában.

„A PiS bizalmatlansági indítványt nyújt be Sienkiewicz ellen »a közmédia erőszakos átvételére tett kísérlet miatt«”

– közölte Mariusz Blaszczak.

(népszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/21/vege-lenullaztak-a-kozmediat-mar-ki-is-rugtak-az-orbani-uton-halado-vezetoket

Valódi Hírek