Óriási fordulat: Kormányt alakíthat az ellenzék Lengyelországban – itt vannak a részletek

Orbán elveszítheti szövetségesét.

A Jarosław Kaczyński pártelnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök által képviselt kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a vasárnap megrendezett parlamenti választást Lengyelországban a szavazatok 36,8 százalékával.

Második lett a jobboldali ellenzéki pártszövetség, a Donald Tusk által vezetett Polgári Koalíció (KO) 31,6 százalékkal, harmadikként végzett a Harmadik Út (TD) 13 százalékkal. A Baloldal a szavazatok 8,6, a szélsőjobboldali Konföderáció (KWiN) 6,2 százalékát szerezte meg – írta a Népszava a Gazeta Wyborcza által vasárnap este 9 órakor ismertetett exit poll-adatok alapján.

Az eredmények tükrében nem biztos, hogy a PiS maradhat kormányon, ugyanis Donald Tusk pártjának a TD-vel és a Baloldallal közösen

nagyobb esélye van többséget szerezni a 460 fős a lengyel parlament alsóházában (a szejmben).

Amennyiben az adatok nem változnak, úgy a PiS-nek 200, a KO-nak 163, a TD-nek 55, a Baloldalnak 30, a Konföderációnak 12 képviselője juthat be a parlamentbe. Ennek értelmében a KO-TD-Baloldal koalíció 248 fős többséggel alakíthat kormányt, így a PiS-Konföderáció 212 fővel kisebbségben maradhat.

„Lengyelország győzött! A demokrácia győzött! Leváltottuk őket!”

– jelentette ki Donald Tusk volt kormányfő, aki győzelmi hangulatban kommentálta a választási eredményt.

Megjegyezte, tudja, hogy az álmaik még ennél is ambiciózusabbak voltak, de ennek ellenére azt mondta, soha nem volt ennyire boldog, mert egy éve még senki sem gondolta volna, hogy ehhez hasonló eredményt érnek majd el.

„Kedves Európa, Lengyelország október 15-én visszatért”

– közölte Robert Biedron társelnök a Baloldal nevében is.

Mindennek ellenére Jarosław Kaczyński szintén győzelemként értékelte az eredményeket. Beszédében köszönetet mondott a szavazóiknak és megállapította, összesen negyedszer, zsinórban pedig harmadszor sikerült győzniük. Ugyanakkor elismerte, az nagy kérdés, hogy ez a „győzelem” elegendő lesz-e egy újabb kormányzati ciklusra. Beszédéből kiderült, amennyiben az exit poll szerint alakulnak a mandátumok, akkor valószínűleg nem fog bekövetkezni számukra a siker.

„Nem engedjük, hogy Lengyelországot elárulják! Hogy Lengyelország elveszítse azt, ami nemzetünk számára a legértékesebb, vagyis a függetlenséget”

– mondta, majd hozzátette: mindent el fognak követni azért, hogy a velük szemben álló koalíció ellenére is végrehajtsák a programjukat. Küzdelmes és feszültséggel teli napok fognak következni, de a végén ők, és mindenekelőtt Lengyelország fog győzni – magyarázta, hozzáfűzve, az ellenzék szerinte „antidemokratikus módon” arra buzdította híveit, ne vegyenek részt a választással egy időben tartott népszavazáson.

A Gazeta Wyborcza beszámolója szerint a pártelnöki beszéden túl a PiS vezetői bujkáltak a kormánypárt eredményváró rendezvényén, szemmel láthatóan látványosan kerülték annak lehetőségét, hogy újságírók kérdezhessék őket.

A beszámolók szerint rekordot döntött a választási részvétel, a lakosság 72,9 százaléka vett részt a voksoláson. A nemzeti válaszstási bizottság közlése szerint az 1989-es rendszerváltás óta nem szavaztak ennyien.

„Mindkét lengyel exit poll szerint két ellenzéki párt felülmúlta az előzetes közvélemény-kutatások által várt eredményét, és a várható mandátummegoszlás az alsóházban olyan, hogy abból

nehezen jöhet ki más, mint egy teljes kormányváltás”

– írták az eredményekkel kapcsolatban a Vox Populi választási kalauz Facebook-oldalán.

Az eredmények alapján a választást a PiS nyerte, viszont a Szejmben csak 200 képviselőt juttatna be, amely a 460 fős testületben (még a Konföderációval együtt) sem éri el a kormányalakításhoz szükséges 231 mandátumot. Ami viszont meg lenne a Polgári Koalíció-Harmadik Út-Baloldal nagy-ellenzéki koalíciónak – hívták fel a figyelmet a Választási földrajz – Electoral geography közösségi oldalán.

(Vox Populi választási kalauz/Facebook / Választási földrajz – Electoral geography/Facebook)

Valódi Hírek