Betelt a pohár: Lemondásra szólította fel Sulyok Tamást az Orbán-kormány volt földügyi államtitkára

Ángyán József lesújtó véleményt mondott Sulyok Tamásról.

Sulyok Tamás morális értelemben méltatlan arra, hogy Magyarország köztársasági elnöke legyen, ezért le kell mondania a tisztségéről – nyilatkozta Ángyán József, a második Orbán-kormány Vidékfejlesztési Minisztériumának parlamenti államtitkára a 24.hu-nak.

Kifakadt a Fidesz földprogramjának megalkotója

Nemcsak jogszabályokkal, hanem a Fidesz által korábban képviselt értékekkel is szembementek

a Sulyok Tamás köztársasági elnök által ügyvédként ellenjegyzett,

nyilvánosságra került szerződések – hangsúlyozta Ángyán József egyetemi tanár.

Ángyán volt a Fidesz 2010-es földprogramjának szerzője, 2010 és 2012 között pedig államtitkárként tevékenykedett. A jelenleg egyetemi tanárként dolgozó Ángyán elmondta:

morális értelemben Sulyok mindenképpen méltatlan a köztársasági elnöki pozíció betöltésére.

A volt államtitkár elmondta, hogy a földvásárlási moratórium bevezetését 2010-ben indokoltnak tartották. Nem akarták ugyanis, hogy a lényegesen nagyobb tőkeerejű nyugati gazdák, illetve földspekuláns tőkeérdekeltségek a nyugati 25–30-szoros földárakhoz képest potom pénzért fölvásárolják a hihetetlenül olcsó magyar földet.

Orbán szavazatokat remélt a moratóriumtól

Orbán – pontosan tudva, hogy például földügyben mit szeretnének hallani a gazdák. Hajdúböszörményben, a Magyar Gazdák Országos Szövetsége (Magosz) országos nagygyűlésén, 2010. március 31-én, az országgyűlési választás előtt mondott beszédet. Akkor egyebek mellett úgy fogalmazott:

„Elmondhatom önöknek, hogy önök biztosak lehetnek abban, hogy amíg a Fidesz kormányon lesz és abban az én munkám ott lesz, addig

Magyarországon külföldiek, akármit is döntenek Brüsszelben, itt soha nem fognak termőföldet vásárolni.”

A moratórium tehát csupán választásnyerési, hatalmi szempontból volt lényeges kérdés a Fidesznek Ángyán szerint.

Sulyok ügyvédként kötött zsebszerződéseket

Beszámoltunk arról, hogy Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője bizonyítékokkal igazolta, hogy Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző. Részletezése szerint az államfő ügyvédként,

törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben játszott át magyar termőföldeket külföldieknek.

A DK politikusa korábban már utalt arra, hogy Sulyok a földmutyit bonyolító Agronómia Kft. osztrák tulajdonosainak volt ügyvédként a kézbesítési megbízottja. Ezt a feladatot a dokumentumok szerint 2013. január 14-től 2015. december 23-ig látta el. Ez idő alatt az Agronómia Kft.-ből kiválással létrejött a BOTANIC-GARDEN nevű cég. Sulyok ebben a cégben is kézbesítési megbízott volt 2014. november 13-tól 2016. február 15-ig – részletezte Dobrev Klára.

Mindeközben Sulyok Tamás 2014. szeptember 27-től alkotmánybíró, 2015 április 1-jétől pedig az Alkotmánybíróság elnökhelyettese lett. Eközben ő még több mint egy évig kézbesítési megbízott volt – fejtette ki a DK politikusa.

A méltatlanná vált Sulyok Tamást megfosztanák tisztségétől

„Magyarország köztársasági elnöke nem lehet egy köztörvényes bűnöző, ezért a mai nappal kezdeményezem, hogy az Országgyűlés

indítsa meg a megfosztási eljárást

Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben, és mondja ki, hogy Sulyok Tamásnak távoznia kell az államfői tisztségből!”

– jelentette be Dobrev Klára.

A megfosztási eljáráshoz szükséges aláírásokat össze is gyűjtötték.

Valódi Hírek