Dobrev Klára hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében és eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál (+videó)

Dobrev Klára Sulyok Tamás ügye kapcsán tartott sajtótájékoztatót.

Május 22-én, szerdán Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője bizonyítékokkal igazolta, hogy Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző. Részletezése szerint az államfő ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben játszott át magyar termőföldeket külföldieknek. A DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője elmondta, csütörtökön az ügyészség elé tárta a sötét ügyletet, majd a dokumentumokat átadta a sajtó képviselőinek.

Dobrev Klára bejelentése után a Sándor-palota jogi lépéseket helyezett kilátásba. A DK EP-képviselője csütörtökön átadta az ügyészségnek a szóban forgó dokumentumokat.

Kapcsolódó: Máris reagált az ügyészség Dobrev Klára súlyos bejelentése után: Vizsgálják Sulyok Tamás „szerződéseit”

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és EP-képviselője a minap a közösségi oldalán rámutatott, Sulyok Tamásnak le kell mondania, mindegy, hogy az általa elkövetett bűn elévült-e, vagy sem. Ezzel a poszttal bűnözői múlt nem fér össze – hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is erre hívta fel a figyelmet friss Facebook-bejegyzésében. A köztársasági elnök nem az ismerősünk, ő megtestesíti azt, amilyen lenni szeretne az ország, azaz becsületes és tisztességes. Sulyok Tamás nem ilyen – mutatott rá a pártelnök a közösségi oldalán.

Dobrev Klára pénteken sajtótájékoztatót tartott

Dobrev hangsúlyozta, hogy Polt Péter vizsgálhat, amit csak akar, pontosan tudható, hogy miért ő áll a Legfőbb Ügyészség élén. Ami fontosabb, hogy egy Sulyok Tamáshoz hasonló ember nem lehet Magyarország államfője.

„Aki bármikor életében súlyos bűncselekményeket követett el, az nem lehet a köztársasági elnök, az nem képviselheti a magyar nemzet egységét”

– emelte ki a DK európai parlamenti képviselője. Hozzátette, teljesen mindegy, hogy az illető a bűneit mikor követte el, az elévülés csak egy szempontból számít: börtönben van a helye, vagy sem.

„A köztársasági elnöknek mennie kell!”

– mondta Dobrev Klára.

Az ügy további részleteiről

A DK politikusa korábban már utalt arra, hogy Sulyok a földmutyit bonyolító Agronómia Kft. osztrák tulajdonosainak volt ügyvédként a kézbesítési megbízottja. Ezt a feladatot a dokumentumok szerint 2013. január 14-től 2015. december 23-ig látta el. Ez idő alatt az Agronómia Kft-ből kiválással létrejött a BOTANIC-GARDEN nevű cég. Sulyok ebben a cégben is kézbesítési megbízott volt 2014. november 13-tól 2016. február 15-ig – részletezte Dobrev Klára.

Mindeközben Sulyok Tamás 2014. szeptember 27-től alkotmánybíró, 2015 április 1-jétől pedig az Alkotmánybíróság elnökhelyettese lett. Eközben ő még több mint egy évig kézbesítési megbízott volt – fejtette ki a DK politikusa.

Kapcsolódó: Tovább dagad a botrány: Kálmán Olga élő adásban rántotta le a leplet Sulyok Tamás bűnügyeiről

Megtehette-e mindezt Sulyok Tamás alkotmánybíróként?

Nem tehette volna meg, ez súlyos összeférhetetlenség – hangsúlyozta Dobrev Klára. Egy alkotmánybíró ugyanis két dolgot tehet az Alkotmánybíróságról szóló törvény szerint: könyvet írhat, illetve egyetemen taníthat. Azaz nem lehet ügyvéd, sem kézbesítési megbízott – emelte ki a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Mint mondta, Sulyok 2019. október 4-ig ügyvédként is tevékenykedett, legalábbis ezt mutatják a közhiteles nyilvántartások.

Sőt, a helyzet ennél is súlyosabb. A második, Sopronban bejegyzett cégnél – BOTANIC-GARDENakkor vált kézbesítési megbízottá, amikor már hivatalban lévő alkotmánybíró volt. Ezt véletlenül nem lehet elkövetni – mutatott rá a DK európai parlamenti képviselője.

„Ez a legegyértelműbb bizonyíték arra, hogy tudatosan, alkotmánybíróként, esküjét megszegve egy osztrák földmaffiás cég érdekében járt el”

– tette hozzá.

Mindez ráadásul akkor is súlyos összeférhetetlenségnek minősül, ha Sulyok azzal védekezne, hogy a tevékenységért semmiféle jövedelmet nem kapott. A törvény szerint amíg az összeférhetetlenség fennáll, addig az érintett alkotmánybíró nem vehet fel fizetést, sőt, nem is járhat el alkotmánybíróként – ismertette Dobrev Klára. Az összeférhetetlenségeket Sulyok Tamásnak 10 napon belül meg kellett volna szüntetnie, ám ezt nem tette meg – jegyezte meg a DK politikusa.

Mint hangsúlyozta, ennek az egyik súlyos következménye, hogy éveken keresztül olyan alkotmánybírósági határozatok születhettek, amelyekben Sulyok Tamás alkotmánybírónak nem is szabadott volna részt vennie. A törvény szerint ugyanis ő nem járhatott volna el alkotmánybíróként. Ez súlyos alkotmányjogi aggályokat vet fel – emelte ki Dobrev Klára.

Hozzáfűzte, lehet, hogy alkotmánybírósági határozatok százai kompromittálódtak, vagy érvénytelenek.

Az államfő személyéről

Sulyok Tamás 2014 szeptember 27-e és 2019 október 4-e között a gyanú szerint összeférhetetlenségi okok fennállta miatt nem részesülhetett volna juttatásokban. Sulyok Tamás eszerint legkevesebb 153 634 560 forintnyi díjazáshoz jutott hozzá törvénytelenül. Mindez felveti

a különösen nagy kárt okozó csalás gyanúját és a hivatali kötelezettség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés gyanúját

– fogalmazott Dobrev Klára, aki az Alkotmánybíróság elnöki jogkörben eljáró elnökhelyettesének írt levelet pénteken. Abban arra kéri, hogy a magyar adófizetők érdekében eljárva követelje vissza Sulyoktól a már említett összeget.

Emellett Dobrev Klára közölte,

büntetőfeljelentést tesz, amelyet elküld Polt Péternek.

(Demokratikus Koalíció/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek