Gáz van? Meglepő hátraarcot vett Orbán csúcsszervezetének elnöke

Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is találkozhatott az OBT elnöke.

Szabó Péter, az Országos Bírói Tanács (OBT) elnöke jelen volt a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) múlt heti isztambuli ülésén. A találkozón a tag-, valamint megfigyelő államok igazságügyi tanácsainak elnökei vettek részt.

Az OBT közleménye szerint a május 22-e és 24-e között megrendezett találkozón Szabó mellett Legény Krisztián titkárságvezető is jelen volt.

Mint kifejtették Szabó Péter előadásában bemutatta a tanács struktúráját, működését, feladatait, továbbá rövid interjút adott a TRT Avaz televíziós csatornának. Az ülésen elfogadott zárónyilatkozatot kizárólag a TÁSZ-tagállamok igazságügyi tanácsainak elnökei írták alá, annak hivatalos végleges szövegét diplomáciai úton fogják megküldeni – tájékoztatott az OBT.

A delegációk vezetői találkoztak Recep Tayyip Erdoğannal, a Török Köztársaság államelnökével, Yılmaz Tunç igazságügyi miniszterrel, valamint Kubanychbek Omuralievvel, a TÁSZ főtitkárával – olvasható a tanács közleményében.

Kapcsolódó: Tovább fokozza a bajt Orbán: Botrányos műsort rendezett a miniszterelnök a türk tanácsban

Valami nem stimmel

A történtek azért is meglepőek, mert

Szabó pár hónapja még úgy nyilatkozott, hogy nem fog részt venni az ülésen.

„Talán még nem tudja a friss döntésemet, hogy ezen a bizonyos májusi isztambuli rendezvényen nem veszek részt”

– fogalmazott a Szabad Európának. Mint az a lap munkatársa is idézte, tavaly októberben az előző OBT 13 igen, egy nem szavazattal felkérte az Országos Bírói Hivatal elnökét, hogy vizsgálja felül az OBH-nak – tehát nem az OBT-nek – a részvételét a Türk Igazságügyi Képzési Hálózatban meglévő megfigyelői státusza kapcsán.

Emlékeztetettek, hogy 2024 januárjában a török bírók és ügyészek tanácsa meghívta az OBT-t a szóban forgó ülésre.

„Ön nem tartotta szavazási kérdésnek, hogy az OBT-elnök képviselje-e a szervezetet ezen, de

több tag jelezte, hogy szerintük nem kéne fenntartani a megfigyelői státuszt a türk szervezetben,

mert az OBT egyéb nemzetközi kapcsolatai, például a tagság az Igazságügyi Tanácsok Európai Hálózatában fontosabb.

Ugyanis azokat a retorziókat, amelyek a puccs után érték a bírókat Törökországban – több ezer bírót lecsuktak, sokan emigráltak – az európai hálózat többször elítélte.

Azt is tudjuk, hogy a kormánynak fontos a Türk Tanácsban való részvétel, és ezt több független állami szerv azóta a maga szakterületén lévő kétoldalú egyezmények megkötésével le is követte.

Ön sem akar szembemenni a kormány keleti nyitásával?”

– kérdezte Szabót a Szabad Európa. Előbbi válasza szerint felmerültek pro és kontra érvek egyaránt. Ekkor közölte, hogy nem vesz részt az isztambuli eseményen, ám a jelek szerint meggondolhatta magát. Az információk szerint Szabó Péter nem írta alá az ülés zárónyilatkozatát, ám hasonlóan a többi jelenlévőhöz, találkozott Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel – részletezte a Népszava.

Az OBT-ről

Megannyi kedvezményt, valamint egyedi juttatásokat is biztosítana Orbán Viktor kormánya az Országos Bírói Tanács nemrég megválasztott vezetőinek egy áprilisban benyújtott igazságügyi tárgyú törvénymódosító csomag szerint. Abból az is kiderült, hogy a kormány hivatali lakást is adna az OBT elnökének és elnökhelyettesének, akiket egyébként a bírói munka alól is felmentenének.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

Lemondott az egyik tag

Április közepén Gergye Tamás Károly, az OBT tagja benyújtotta lemondását. A Zalaegerszegi Törvényszék tanácsvezető bírája azért döntött így, mert nem sikerült tisztázni az elnökség határait. A testületi működés-mechanizmusait sem sikerült kialakítani a megalakulást követő két hónapban. A lemondó tag szerint az Országos Bírói Tanács vezetésének tartalmi kérdései, a képviselet és a testületi működés keretei nem kellően tisztázottak.

Számára elfogadhatatlan az a kialakulni látszó gyakorlat, hogy az OBT felügyeleti feladatait érintően a tanács képviseletéhez nincs szükség testületi állásfoglalásra.

Az OBT-t nem az egyes tagok képviselik, hanem az elnök, vagy állásfoglalásaival maga az egész testület. Az azonban nem tisztázott, hogy mikor van szükség az Országos Bírói Tanács képviseletéhez testületi állásfoglalásra.

Ez a probléma felmerült már a februártól felálló új OBT korábbi ülésein is. Konkrétan annak kapcsán, hogy testületi felhatalmazás nélkül is joga van-e Szabó Péternek a tanács képviseletében részt venni a türk államok igazságügyi szervezeteinek tanácskozásán. Több OBT-tag szerint ehhez testületi döntés kellene, Szabó szerint azonban – hasonlóan egyéb operatív ügyekhez, például munkavállalók felvételéhez – ez az ő jogosítványa.

Kapcsolódó:

Mi történt? Váratlanul lemondott Orbán csúcsszervezetének egyik fejese

Valódi Hírek