Kemény üzenetet küldött a politikai haszonlesőknek a leköszönő bírósági vezér

Reméli, hogy a választáson senki sem politikai motiváció miatt indult.

Megválasztották az Országos Bírói Tanács (OBT) 14 új tagját, Matusik Tamás leköszönő elnök a Szabad Európának adott friss interjújában értékelte a választást, valamint a tanács előtt álló feladatokat.

Mint mondta, az OBT semmilyen érdeket nem képviselhet, csupán a bírói önigazgatást testesíti meg. Egy ellenőrző testület, amelynek tagjai között

remélhetőleg nincs olyan személy, aki politikai motiváció alapján indult volna a választáson

– részletezte.

„Annak idején a Velencei Bizottságnak is elvárása volt, hogy legyen egy olyan független testület, amely az erős hatalommal bíró egyéni szereplőket felügyelni tudja. Erre jött létre az OBT, amelynek jogkörei most nyáron nagyban megerősödtek”

– fogalmazott.

Az interjúban hangsúlyozta, hogy a végrehajtói hatalomnak végső soron nem lehet befolyása a független igazságszolgáltatásra.

Emellett szót ejtett arról is, hogy amikor a bírói függetlenséget sértő dolgokat csinált akár a kormány, akár az ellenzék, akkor a testület felszólalt a jelenséggel szemben.

Véleménye szerint az elmúlt évek során a tagváltások nagy száma, valamint a szinte mindig egyhangú döntéshozatal is alátámasztja, hogy az OBT-nél a szakmai szempontok játszanak szerepet.

„Minket sodorni akartak a politika világába. Próbálták a döntéseinket politikai térbe vinni. Kaptunk politikai lejárató kampányt, személyesen én is. De azt sosem lehetett tetten érni rajtunk, hogy bármilyen politikai kommunikációt folytatnánk vagy bármilyen döntésünkben politikai szempont szerint járnánk el”

– mondta Matusik Tamás.

Megjegyezte, hogy június óta már önálló jogszabály-módosítási, javaslati, kezdeményezési joga van a tanácsnak.

Továbbá arról is beszélt, hogy az európai sztenderd szerint

egy bíró a saját függetlenségét megvédheti,

sőt, meg is kell védenie, ha bármilyen sérelem éri, valamint az igazságszolgáltatási rendszerrel összefüggésben is véleményt fogalmazhat meg.

„Ezért is fontos, hogy aktívan részt vegyünk a nemzetközi kapcsolatokban, hogy a bírók is próbáljanak tágabb perspektívát nyitni a világra. Mert a nemzetközi kapcsolatokban való részvétel más kontextust ad annak, amit csinálunk.

Ott teljesen érvényüket vesztik az ezekben a témákban Magyarországra jellemző attitűdök, megszokások. Az ember ott látja, hogy a jogállamról, a bírói függetlenségről szabadon lehet beszélni, az nem válik politizálássá”

– mutatott rá Matusik Tamás, hozzátéve, hogy a 2023-as jogalkotás, hogy a tanács EU-s nyomásra megkapta azt, amiért éveken át küzdött (új hatásköröket, megerősödött szervezetet), valójában csak megkoronázza az OBT tevékenységét.

Valódi Hírek