Ennek nem lesz jó vége: Óriási káosz tört ki Pintérék variálása miatt (+videó)

Pintér Sándor belügyminisztert többször szembesítették már a súlyos helyzettel. A védőnői szolgálat államosítása gondokat szült országszerte.

Mint ismert, 2023 júliusától az állam átvette az önkormányzatokról a védőnői ellátást, ezzel pedig felháborodást keltettek, valamint káoszt okoztak országszerte. Nem csupán a védőnők adtak hangot félelmeiknek, de az önkormányzatok is rendkívül aggályosnak tartják az intézkedést.

„Az egészségügyi alapellátás államosítása, ideértve a védőnői szolgálatot is, szakmailag nem védhető.

Ezeknek az ellátásoknak a helyi szükségletekhez kell igazodniuk, erről pedig legjobban helyben tudnak dönteni. Ez a döntés nem szól másról, mint az önkormányzati jogok és vagyon elvételéről, a kormányzat önmagáért való központosítási mániájáról. Az egységes szakmai kontrollja ugyanis államosítás nélkül is megoldható lenne”

– mondta Niedermüller Péter VII. kerületi ellenzéki polgármester tavaly nyáron.

Kapcsolódó: Forrnak az indulatok: Nekimentek az önkormányzatok Pintérnek egy újabb hirtelen jött ötlete miatt

Súlyos ára lett Pintér Sándor variálásának, a védőnői szolgálat államosítása problémákat szült országszerte

Júniusban arról érkezett hír, hogy a Veszprém vármegyei Pétfürdő védőnő nélkül marad. A 3 szakember azután döntött a felmondás mellett, hogy kiderült, júliustól a megyei kórházhoz kerülnek. A védőnőket a bércsökkenéssel és a juttatásokkal kapcsolatos aggályok mellett a pluszfeladatok kérdése is nyomasztotta.

Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter Brüsszelben szólalt fel a védőnői hálózat államosítása ellen, amelyről közösségi oldalán is beszámolt.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

Megszólalt az Országos Kórházi Főigazgatóság

Tavaly július végén állították, hogy nincs tömeges elvándorlás a védőnők körében, a területi védőnői ellátás, gondozás folyamatosan biztosított. Mint kifejtették, a 4109 területi védőnő közül 45-en távoztak és 25 új kolléga érkezett.

Kapcsolódó: Óriási bajt okoztak Pintérék: Összeomlik a rendszer, sorra mondanak fel a védőnők

Novemberre azonban már teljesen világossá vált a helyzet súlyossága.

„Alig fél év alatt már óriási károkat okozott a védőnői ellátásban az Orbán-kormány, amely július 1-én elvette az ágazatot az önkormányzatoktól”

– mondta Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselő ősszel.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint ötezer körzetből 650-ben csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást, 277 területi és 50 iskolai védőnői állás pedig betöltetlen – részletezte a politikus, arra utalva, hogy mekkora munkaerőhiánnyal küzd ez az ágazat is.

„A kisgyermekek és édesanyák egészségét fenyegető krízishelyzet miatt az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnökeként kezdeményezem Pintér Sándor belügyminiszter rendkívüli bizottsági meghallgatását

– közölte Varga Zoltán.

Kapcsolódó: A DK bekérette Pintér Sándort: Rendkívüli meghallgatáson kell felelnie a belügyminiszternek

Mi a helyzet most?

Sok helyen nem biztosítottak a szükséges felszerelések, erről Kunetz Zsombor orvos posztolt pár napja a Facebookon.

Mint az a bejegyzéséből is leszűrhető, a védőnőknek súlyos problémákkal kell szembenézniük nap mint nap. Egyikük például arról tájékoztatta a szülőket, hogy

„hozzanak vizeletmintát a várandósgondozásra, mert nincs pohár”.

Akad olyan, aki arról kommentelt, hogy WC-papírt sem tudnak kirakni a mosdókba, abból is hiány van. Több hozzászóló is segítségét ajánlotta fel a védőnőknek – holott ez Orbán Viktor kormányának a feladata lenne.

„A probléma július óta állandó és eléggé szerteágazó és sokakat érintő. Az egy nagyon érdekes szám, hogy július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges”

– fejtette ki Szalainé Pintér Veronika jogi szakokleveles védőnő a minap az RTL Híradónak. Hozzátette, amióta a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a szakemberek kérnek.

„Nagyon sokszor olyan visszajelzés van például, hogy a kórházban egy típusú nyomtató van, ezért a több száz védőnőnek nem tudnak több százféle patront vagy tonert rendelni, ugyanakkor a nyomtatókat sem cserélik le”

– részletezte Szalainé.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a híradó megkeresésére annyit közölt, hogy felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel, hogy az ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket.

(rtl.hu/Nyugati Fény nyomán)

Kapcsolódó:

DK: A Fidesz elkaszálta a települések védőnői szolgálatának megvédéséért benyújtott törvényjavaslatot

Valódi Hírek