Óriási bajt okoztak Pintérék: Összeomlik a rendszer, sorra mondanak fel a védőnők

24 védőnő felmond – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság.

24 védőnő biztosan felmond, 21 nyugdíjba megy, 6-an pedig másik megyébe mennek, miután szombattól a megyei kórházakhoz tartoznak majd – közölte az RTL Híradója az Országos Kórházi Főigazgatóságra hivatkozva.

A riport szerint a Pest megyei Csömörön csak egy aktív védőnő marad. Fábri István polgármester azt mondta, tudomásuk szerint néhány órában fognak átvezényelni más településekről részmunkaidős, helyettesítő védőnőket. Jelezte, hogy emiatt azokon a településeken is romlani fog az ellátás.

A csatorna szerint ugyan szombattól már az államnak kellene működtetnie a védőnői szolgálatokat,

még mindig nem derült ki, hogy az önkormányzatoknak kell-e fizetniük.

Az OKF azt közölte: a rezsidíjat, karbantartások és takarítások költségét eddig is a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosította. Hozzátették, szerintük annyi változik, hogy nem az önkormányzatoknak, hanem a kórházaknak folyósítja majd a NAEK, a kórházak pedig megegyeznek az önkormányzatokkal abban, hogy milyen költségek finanszírozására használják fel az összeget.

Az RTL Híradója ugyanakkor arról számolt be, hogy több önkormányzattal sem kötötték meg a kórházak a szerződést,

annak ellenére, hogy szombattól már az új rendszer van érvényben.

Megírtuk, hogy a Veszprém megyei Pétfürdőn a falu mindhárom védőnője felmondott. Egyikük elmondta, már régóta gondolkodnak kollégáival a felmondáson, mert rendkívül megnövekedtek az adminisztrációs terhek, valamint egyre kevesebb idő jutott a valódi munkavégzésre. Elmondta, akkor döntöttek, amikor kiderült, hogy júliustól az önkormányzattól a megyei kórházhoz kerülnek.

A Belügyminisztérium közleményében – amelyben csak két védőnőt említenek – azt írta: a védőnők május 23-án adták be a felmondásukat, ekkor még nem tudhatták, hogyan fognak változni a járandóságaik, nőtt volna a fizetésük. A tárca szerint Pétfürdőn július 1-től két helyettesítő védőnő, augusztus 1-től pedig újonnan felvett védőnők fogják biztosítani az ellátást.

A Belügyminisztérium azt is közölte, hogy a váltással „mindenkinek nő a bére”, viszont a védőnők szerint sokaknak csökken, mivel

az állam nem fizeti azokat a béren kívüli juttatásokat, amelyeket eddig az önkormányzatok adtak.

Az állam július elsejétől veszi át a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, a hatósági felügyeletet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a szakmai irányítást az Országos Kórházi Főigazgatóság látja majd el. A döntés következtében a magyar védőnői rendszerben az eddigi 2600 munkáltató helyett csak 23 lesz.

Videó:

Valódi Hírek