Sulyok Tamás a hétvégén váratlan lépésre szánta el magát: Ezt tette a földmaffiás botrányba keveredett államfő

Sulyok Tamás és a Sándor-palota közleményt adott ki.

A magyarokat és a bolgárokat történelmi sorsközösség, sőt, barátság köti össze – hangsúlyozta Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök sajtónyilatkozatában. A földmaffiás botrányba keveredett államfő megbeszélést folytatott Rumen Radev bolgár elnökkel szombaton a Sándor-palotában Budapesten.

Kapcsolódó: Dobrev Klára nyilvánosságra hozta a Sulyok Tamás bűnösségét igazoló összes dokumentumot

Szó volt a bolgár–magyar kapcsolatokról

Sulyok Tamás elmondta: a bolgár elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett a nemzeti kisebbségek kérdése, a magyar-bolgár gazdasági kapcsolatok, különös tekintettel az energiabiztonság kérdésére. Kiemelte, hogy osztották egymás véleményét a migráció megállításának kérdésében.

Egyetértettek abban is, hogy az orosz–ukrán háborút diplomáciai úton kell rendezni, és hogy mielőbbi tűzszünetre, igazságos és fenntartható békére van szükség.

A magyar államfő elmondta: a magyar kormány továbbra is elkötelezett Bulgária és Románia teljes körű schengeni csatlakozása mellett.

Gazdasági kapcsolatok és energiabiztonság terén is fontos hazánk számára Bulgária

A köztársasági elnök közölte: Bulgária kulcsszerepet játszik a magyarországi orosz földgázellátás tranzitjában, és számunkra kiemelten fontos, hogy a Bulgárián keresztüli földgáztranzit stabil maradjon.

Sulyok Tamás kitért arra is, hogy 2022-ben a magyar tőke hatodik legfontosabb célországa Bulgária volt.

Előremutatónak nevezte, hogy a komoly menekültválságot megélve, országaink levonták a történelmi tanulságot és egyetértenek abban, hogy a migrációt meg kell állítani, annak a kiváltó okait kell kezelni és nem a tüneteit. Hozzátette: a határrendészeti együttműködés keretében több tucat magyar rendőrtiszt szolgál Bulgáriában.

Kapcsolódó: Kirobbant a gigabotrány: A német tévé kamerája előtt vallott a magyarok lefizetéséről egy embercsempész

A kissebségek helyzete és a háború is téma volt

A köztársasági elnök elmondta: a nemzeti kisebbségeink fontos összekötő hidat jelentenek kapcsolatainkban. Nemzeti kisebbségeink fontosak számunkra, önrendelkezési és képviseleti joggal rendelkeznek, az Országgyűlésben a bolgár szószóló személyében a bolgár nemzeti kisebbség is képviseltetve van.

Kiemelte: a bolgár elnökkel egyetértenek abban is, hogy aggódnak az orosz–ukrán háború lehetséges eszkalációja miatt, és határozottan elutasítják a legutóbbi felvetéseket az európai, illetve szövetséges katonák Ukrajnába küldéséről.

Aláhúzta, Magyarország határozottan elítéli az orosz agressziót, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, illetve minden lehetséges humanitárius segítséget megadott és megad a szomszédunk számára.

Az EU mindkét ország számára létfontosságú szerepet tölt be

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, és július elsejétől újra hazánk tölti be az EU soros elnökségét – emlékeztetett a köztársasági elnök, hozzátéve: ennek kapcsán a megbeszélésen érintették a bővítés és a regionális stabilitás fontosságát is.

Hozzátette: a magyar EU-elnökség prioritásai között szerepel a nyugat-balkáni EU bővítés folyamatának előmozdítása.

Sulyok Tamás felhívta a figyelmet a bolgárkertészek által meghonosított intenzív, öntözéses zöldségtermesztésre és a bolgár tengerpart szépségére.

Az államfő a héten kirobbant földmaffiás botrányáról továbbra is hallgat.

A földmaffiás botrányról egy szó sem esett

Ugyan még szerda este kiadott egy közleményt, de ebben sem tagadta a Dobrev Klára által nyilvánosságra hozott bizonyítékok valóságtartalmát.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek