Ez most komoly? Polgármester lenne Mága Zoltán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt öccse

Novák (Mága) Csaba az ismert hegedűművész testvére.

A tiszabői fideszes önkormányzat minden erejével arra törekedett, hogy megakadályozza Novák Csaba független polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét a közelgő választásokon.

Novák – aki Mága Zoltán hegedűművész testvére – összegyűjtötte az induláshoz szükséges ajánlásokat, ám a helyi választási bizottság elutasította a nyilvántartásba vételét. Az indoklás szerint kaptak egy névtelen levelet, amelyhez több orvosi igazolást is csatoltak. A dokumentumok a bizottság szerint olyan súlyos állításokat tartalmaznak, amelyeket górcső alá véve a testület az elutasítás mellett döntött – részletezte a történteket a minap a 24.hu.

Novák Csaba a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Választási Bizottságnál fellebbezett, a testület pedig igazat adott neki, így május 7-én nyilvántartásba vették.

Tiszabő polgármesteréé volt a következő lépés

Bruna László településvezető kezdeményezte az eljárás felülvizsgálatát a Kúrián. A névtelen levél írójához hasonlóan a polgármesterjelölt mentális egészségi állapotára hivatkozott, amikor azt kérte, utasítsák el Novák nyilvántartásba vételét.

Utóbbi szerint egészségügyi adatai különleges adatnak minősülnek, amelyek indokolatlan felhasználása, megszerzése sérti a jogszabályokat. Mindemellett rámutatott, hogy a bíróság nem korlátozta a cselekvőképességét, a büntetőbíróság soha nem alkalmazott vele szemben kényszergyógykezelést vagy az elmeállapotot érintő enyhítést.

A Kúria végül elutasított a városvezető kérelmét, Novák pedig indulhat az önkormányzati választáson.

Mint azt Bíró Zoltán, a község alpolgármester a hírportálnak elmondta, Novák Csaba is felelt a törvény előtt. Elárulta, ő maga (Bíró) korábban együtt volt érintett az úgynevezett „szocpolos csalássorozatban” Bruna Lászlóval. Utóbbi úgy nyilatkozott, hogy felmentették az ügyben (2018-ban pénzbüntetésre ítélték), Bíró pedig azt mondta, őt próbaidőre bocsátották (1 év 5 hónap börtönbüntetésre ítélték 2 év próbaidőre felfüggesztve). Ez a kis fiaskó a jelek azonban nem akadályozta meg őket politikai ambícióik beteljesítésében,

2019-ben mindketten mandátumot nyertek a Fidesz színeiben.

A névtelen levélről

Borbély Zoltán, Novák jogi képviselője a portál kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a szóban forgó levelet géppel írták, az iratokat Törökszentmiklóson adták fel, az író pedig Téglást jelölte meg lakhelyeként. Megjegyezte, a dokumentumok nem tartalmazzák azt, hogy ügyfele belátási képessége korlátozott lenne. Novák Csaba az ügy kapcsán feljelentést tett a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Főügyészségen.

A polgármesterjelölt mellesleg valóban a hatóság látókörébe került még 2014-ben, amikor felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt.

Kapcsolódó:

Meglepő csavar: Levelet írt a magyar hegedűvirtuóznak az elnöki székért küzdő Donald Trump

FRISS: Mága Zoltán váratlan bejelentést tett — Bevallotta, hogy óriásit hibázott

Valódi Hírek