Koránt sincs vége: Piszkosul felpaprikázta magát Nagy Márton Matolcsyék kemény kritikáján

Nagy Márton a jelek szerint nagyon megsértődött a Matolcsy György vezette jegybank kritikája miatt.

„A jegybank nem képes az együttműködésre, hiába kerestük rá a lehetőséget”

– nyilatkozta a minap Nagy Márton az Indexnek.

Mi folyik itt?

Mint emlékezetes, Matolcsy György és Nagy Márton pár hónapja heves szópárbajt vívott egymással. A jegybank elnöke egy díjátadón bírálta a kormány gazdaságpolitikáját, valamint csípős megjegyzést tett a tárcavezetőre. Válaszképp a nemzetgazdasági miniszter közölte, hálát ad Istennek, hogy már nem Matolcsy a főnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter a történtekhez annyit fűzött hozzá, hogy a jegybanki függetlenség sérthetetlen.

Áprilisban azonban már arról írtunk, hogy szent a béke a felek között. Matolcsy és Nagy Márton szakmai egyeztetés keretében találkozott egymással. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és a nemzetgazdasági miniszter munkaebéd keretében tekintette át az ország gazdasági helyzetét és a gazdaságpolitika aktuális feladatait.

A felek egyetértettek többek között abban, hogy nemzetgazdasági érdek az alacsony infláció megőrzése, valamint – az egyensúly helyreállítása mellett – a fenntartható növekedés újraindítása. Sőt, arról is szó esett, hogy a jövőben a stratégiai kérdésekben is további személyes egyeztetést tartanak majd.

Kapcsolódó: Színjáték volt az egész? Árulkodó fotó készült Orbán embereiről

Matolcsy György nyíltan ment neki Nagy Mártonnak

Májusban érkezett a hír, hogy az MNB átfogóan elemezte a Nagy Márton által felvázolt gazdasági pályát. A jegybank által kiadott elemzés gyakorlatilag ízekre szedi a tárcavezető elképzeléseit. A Nemzetgazdasági Minisztérium által felvázolt gazdasági pálya nincs összhangban a realitásokkal, konkrét célok helyett általános hívószavakkal dobálóztak. Arról pedig, hogy miből lenne pénz a fejlesztésre, annyit írtak, hogy az Európai Uniótól kell kérni – részletezték.

Minderről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

Mit mond most Nagy Márton?

A kritika a jelek szerint szíven ütötte Orbán Viktor miniszterét. Mint mondta,

„a kormány szerint az önmagában nem probléma, hogy valaki a versenyképességi stratégiát elemzi. Azonban napjainkban már mindenkinek van telefonja, és azt fel lehet emelni”

Nagy Márton szerint Matolcsyéknál

„olyan viselkedés uralkodik, ami alapvetően arról szól, hogy a Magyar Nemzeti Bank a médiában üzenget.

Hét évig szolgáltam a jegybankban az elnök úr mellett, összesen pedig tizennyolcat. Azt gondoljuk, ez a hangnem, ami a napjainkban ott uralkodik, méltatlan az intézményhez. Ennek a felelőssége pedig a jegybank vezetőségét terheli”.

Megjegyezte, hogy nekik is van ám véleményük az MNB működéséről, nem értenek például egyet a kamatpolitikával vagy az eszköztár működtetésével. Ugyanakkor mégsem kürtölik tele a médiát az észrevételeikkel – fogalmazott a jelek szerint sértődött nemzetgazdasági miniszter.

Az illetékes tárca szerint a jegybanknak a kritikáit a szakmai egyeztetések során kellene megfogalmaznia.

Kapcsolódó:

Most durvult el igazán a fideszes belháború: Úgy tűnik, Matolcsy leszámolna a kormány kedvenc pénzbeszedőjével

Valódi Hírek