Komoly gondok vannak a Fideszben: Matolcsy György nyíltan ment neki Nagy Mártonnak

Matolcsy szerint Nagy elképzelései messze vannak a realitástól.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogóan elemezte a Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter által felvázolt gazdasági pályát. Amit kaptak, azt nem teszik ki az ablakba – írta meg a hvg.hu.

Nagy a baj a Fideszben

A hosszú éveken át megszokottól eltérően az Orbán-kormány gazdasági szakemberei egyre durvábban és nyíltabban kritizálják egymás elképzeléseit. Matolcsy György, az MNB elnöke nem először megy neki Nagy Mártonnak.

Az MNB által kiadott elemzés gyakorlatilag

ízekre szedi a nemzetgazdasági miniszter elképzeléseit.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által felvázolt gazdasági pálya nincs összhangban a realitásokkal, konkrét célok helyett általános hívószavakkal dobálóztak. Arról pedig, hogy miből lenne pénz a fejlesztésre, annyit írtak, hogy az Európai Uniótól kell kérni – részletezték.

Szép kilátások

Nagy Mártonék sokáig rejtegették a 2024–2030-as nemzetgazdasági stratégiát. Még a honlapjukon sem hozták nyilvánosságra, mindössze néhány szervezethez küldték el, így szivárgott ki a tartalma a sajtóban is.

Az NGM szerint a cél az, hogy 2030-ra elérjük az EU fejlettségének 90 százalékát (!). Ezt úgy oldották meg a szerzők, hogy egy grafikonon a mostani helyzet és a 2030-as cél között húztak egy egyenes vonalat. Az MNB szerint azonban a makrogazdasági pálya

nincs összhangban a gazdaságtörténeti realitásokkal és a hazánk előtt álló gazdasági kihívások jellegével.

Az MNB elemzése megjegyzi, hogy nem azonosíthatóak a dokumentumban azok az elemek, amelyek javítanák a versenyképességünket. A felsorolt fejlesztési célok pedig túl általánosak.

Nem tudni, miből lesz rá pénz

A terv pénzügyi hátteréről

az NGM azt írta, pénzt kell kérni az EU-tól.

Ha nem adnak, akkor pedig hazai forrásokat kell bevonni – konkrétumnak ez nem sok, lássuk be. A Nemzeti Bank igen elegánsan tette helyre Nagy Márton elképzeléseit, amikor úgy fogalmazott, hogy

„a stratégia finanszírozási tervet nem tartalmaz”.

Kapcsolódó: Minden EU-s pénzt elbukhat Magyarország az Orbán-kormány törvénye miatt

Mennyiség helyett minőség lenne a cél

A jegybank elemzői úgy látják: az orbáni gazdaságpolitika a mennyiségre koncentrál. Dolgozzon több ember és többet, exportáljunk többet. Matolcsyék szerint azonban

a mennyiség helyett a minőségre kéne végre hangsúlyt fektetni.

Tudásalapú szektorral lenne szükség: fejlettebb oktatásra, képzettebb munkavállalókra. Márcsak azért is egyet kell értsünk a jegybank jelzésével, mert Magyarország lakossága folyamatosan csökken – a tavalyi évben például egy Hódmezővásárhelynyivel, azaz 42 ezer fővel lettünk kevesebben.

Irreális elképzelések

Az elemzés szerint az NGM elképzeléseiben több teljesen irreális pont is szerepel. Nagy Mártonék a 85 százalékos foglalkoztatást célozták meg, ám erre sehol nincs példa az EU-ban. A munkatermelékenységet 25-30 százalékkal akarják javítani úgy, hogy most a 4. legrosszabbak vagyunk az EU-ban.

Az innovációs listán 7 év alatt 11 helyezést szeretnének javítani, miközben az elmúlt 7 évben 1 helyet rontottunk.

Az MNB elemzői végül megfogalmazták, hogy

„a stratégia nem tekinthető átfogó, a versenyképességi fordulatot komplexen támogató gazdaságpolitikai programnak”.

Lehet, hogy Nagy Márton 6 év alatt a bukdácsoló Magyarországból osztályelsőt szeretne faragni, de ezen az elképzelésen még csiszolni kell egy keveset.

Valódi Hírek