Friss hírek érkeztek a lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Ficóról

Robert Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos a szerdai merénylet óta.

Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt – közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.

Kapcsolódó: Videó érkezett a szlovák miniszterelnök elleni merénylet helyszínéről

A kormányfő egészségügyi állapotát illető további információkat a helyzet tükrében, lehetőségek szerint hoznak majd nyilvánosságra – írták az MTI-nek is eljuttatott rövid közleményben.

A szlovák miniszterelnök állapotáról legutóbb csütörtökön délután adtak ki hivatalos tájékoztatást. Akkor Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta, Robert Fico állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen.

A kormányfőt a merénylet során 4 lövedék találta el.

A szlovák közmédia (RTVS) hírportálján pénteken saját értesülésre hivatkozva azt írta, hétfőn ül össze az orvosi konzílium, amely a kormányfő állapotát kiértékeli és dönt az esetleges átszállításáról a besztercebányai kórházból.

A merénylet helyszínén őrizetbe vett 71 éves lévai férfi lakásán, annak részvételével pénteken több órán át tartó házkutatást tartott a rendőrség –jelentette hírportálján a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza.

Kapcsolódó: Váratlanul kocsiba ültették Robert Fico támadóját: Kiderült, hova vitték a merénylőt

A sajtóközlések szerint egyöntetűen Juraj Cintulaként azonosított férfi ellen a rendőrség már csütörtökön elindította a büntetőeljárást, a feltételezett elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyiłkołásának kísérletével gyanúsítják. Ezen bűncselekmény alapján Szlovákiában 25 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiróható.

A szlovák belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését.

„A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai”

– fogalmazott Šutaj Eštok.

Újabb műtéten esett át Robert Fico

A besztercebányai kórház igazgatónője, Miriam Lapuníková a védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy

a szlovák miniszterelnököt másodszor is megműtötték.

A tájékoztatás szerint az operáció hozzávetőlegesen 2 órán át tartott – részletezte a parameter.sk pénteken.

Lapuníková elmondása szerint a beavatkozás a sebgyógyulás felgyorsítása céljából történt. Kaliňák közölte, hogy Robert Fico az eszméleténél van, állapota stabil, de továbbra is súlyos. A szlovák kormányfő ellenőrző CT-vizsgálaton esett át. Az eredmények szerint a lőtt seb után megmaradt elhałt szöveteket sikeresen eltávolították – derült ki a sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó: Kiderült, mire emlékszik az életmentő műtéten átesett Robert Fico

A kórház igazgatónője mindemellett azt is megosztotta, hogy reggelente egy szakértőkből álló tanács vitatja meg a sebesült miniszterelnök állapotát, illetve ők határoznak a további lépésekről. Arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy Robert Ficóra még hány beavatkozás vár.

Kapcsolódó:

Rendkívüli: Megszólalt a Robert Fico elleni merényletről Orbán Viktor a rádióban, és nagyon furcsákat mondott (+videó)

Valódi Hírek