Gyurcsány Ferenc: Fontosabb az egyháznak a bűnös nyugalma, mint az áldozaté?

A DK elnöke a gyermekvédelem kapcsán posztolt a közösségi oldalára.

Fontosabb az egyháznak a bűnösök nyugalma, mint az áldozaté? – vetette fel friss Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. Legalábbis ez olvasható ki a Fidesz gyermekvédelmi javaslataiból – mutatott rá. A DK elnöke a gyermekvédelem kapcsán posztolt a közösségi oldalára.

Mint írta, a katolikus papnak védenie kell a hívők, a paptársak által elkövetett akár legsúlyosabb bűn titkát is. Az ügyvédnek ezzel szemben saját védencét is fel kell jelenteniük, ha bűncselekményt tapasztalnak.

Kapcsolódó: Gyurcsány Ferenc: Megszűnt a kormányzás; hallgatnak a máról és a holnapról Orbánék

Az Orbán-kormány és a gyermekvédelem

Az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményeket, amennyiben azokról gyónás során szereznek tudomást. Ez áll a kormányzó párt által nemrég benyújtott törvénymódosító javaslatban, amely már meg is jelent a parlament honlapján. Érdekes azonban, hogy a Dunai Mónika kormánypárti képviselő által beterjesztett törvényjavaslatot már a Fidesz sem meri felvállalni, legalábbis Kocsis Máté arról nyilatkozott: pártja nem támogatja a gyónástitokra vonatkozó javaslatot.

A dokumentum szerint

„a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a jelzési vagy együttműködési kötelezettség elmulasztásának következménye valamennyi gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagra tekintettel egységessé válik azzal, hogy a gyónási titok körében megismert információk kivételt képeznek majd ez alól, tekintettel arra, hogy ezen vallási tevékenység végzése kívül esik a közfeladatellátás körén, azzal összefüggésbe nem hozható, szemben más hivatásokhoz fűződő titoktartási kötelezettséggel.

Hasonlóan felmentést ad a büntetőeljárásról szóló törvény is a tanúkénti kihallgatása alól annak az egyházi személynek, akinek és amire vonatkozóan hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.”

Arató Gergely, a DK politikusa nemrég hangsúlyozta, hogy a Fidesznek meg kell szavaznia az ellenzéki párt gyermekvédelmi javaslatát. A DK gyermekvédelmi kezdeményezése szigorítaná a ped0fiłok és segítőik büntetését, örökre eltiltaná őket a gyermekek közeléből.

Minderről >>ITT<< írtunk részletesen.

Idézzük a DK elnökének gyermekvédelem kapcsán közzétett posztját:

„Papok, ügyvédek, titkok

A katolikus papnak védeni kell a hívők, a paptársak által elkövetett akár legsúlyosabb bűn titkát is, az ügyvédnek ezzel szemben saját védencét is fel kellene jelenteni Orbánék szerint.

Legalábbis ez derül ki, ha összeolvassuk a Fidesz gyermekvédelmi javaslatait és a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, vagy mi az ördögnek, a Magyar Ügyvédi Kamarához küldött levelét, illetve az arról szóló hivatalos tájékoztatást.

Az isteni szeretet nevében rejtegetjük a bűnt, az ügyvédből meg besúgó lesz, végül talán ügyész is?

Hogy a bűnt a hívő ember hogyan intézi el Istenével, az az ő kettőjük dolga, ha ehhez nekik szükséges az egyház közreműködése is, akkor ő a harmadik fél. A bűn alóli feloldozáshoz a bűn megvallásánál több kell: őszinte bűnbánat.

Vajon lehet-e őszinte a bűnbánat, ha azt a bűnelkövető csak titokban, a gyóntatófülke intim homályában, suttogva ismeri be, de nem néz áldozata szemébe, a külvilág előtt önmagát megjátszva továbbra is a bűntelen ember életét éli, a földi világ büntetésének terhét, következményeit nem veszi magára?

Helyesen jár-e el az egyház, amikor közreműködik abban, hogy a bűnös a bűn terhének egy részét letehesse, miközben az áldozat a tovább hordja a vele szemben elkövetett bűn sebeit?

Fontosabb az egyháznak a bűnös nyugalma, mint az áldozaté?

Az ember nem lelki útmutatásért, lelki segítségért fordul ügyvédhez, hanem mert szakértelmet igénylő jogi, esetleg egyenesen peres ügye van.

Az ügyvéd nem általában védi a titkokat. Kizárólag a képviselt ügy tekintetében és csak abban. Az ügyvéd valójában maga az ügyfél, az ügyfél szakértelmének kiterjesztése.

Amikor az állam azt követeli, hogy az ügyvéd ossza meg vele ügyfelének titkát, akkor következményeit tekintve elveszi a szakértői védelem lehetőségét, értelmetlenné teszi a ügyvédek közreműködésével történő védekezést.

Mindezen túl, mivel az adott ügyben a védő és az ügyfél egynek számítanak, ha az ügyvédnek meg kell osztani ügyfele titkát az állammal, az ténylegesen önfeljelentést jelent.

Ezek szerint a kormány szerint az a helyes, ha a bűntelen égi hatalom embere a földi bűn titkainak őrzője, ezzel szemben a bűnben fogant ember védője pedig bűn elárulója legyen.

Első ránézésre ez nem egyszerűen abszurd, hanem mocskos elképzelés.

A másodikra is.”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek