Ketyeg az óra: Rogánék pillanatokon belül bekukucskálhatnak az életünkbe

A digitális állampolgárság több aggályt is felvet. Mutatjuk, pontosan mi az elképzelés célja.

2024 szeptemberétől már használhatjuk a digitális személyazonosító igazolványt. Az applikáció május 18-tól lesz elérhető. Ezzel a legfontosabb személyes adataink gyűjtőpontjává válik a mobiltelefonunk, „hála” a Digitális Állampolgárság Programnak.

Bár az elképzelés több szempontból is megkönnyíti az ügyintézést, nem szabad elfelejtenünk, hogy érzékeny adatokról beszélünk, amelyeket innentől fogva a telefonunkon is tárolhatunk. Az eszközt ugyanakkor bármikor elhagyhatjuk, sőt, a szélhámosok már távolról is hozzáférhetnek a mobilunkhoz. A csalásokra, a svindlerek módszereire rendszeresen felhívják a figyelmet a bankok és egyéb szolgáltatók.

Kapcsolódó: Egy szempillantás alatt nyoma veszhet a fizetésednek: Az eddigi legaljasabb módszerrel nyúlják le az áldozatokat a csalók

Mi a teendő pontosan?

Miután letöltöd az applikációt, el kell látogatnod egy kormányablakba. Az ügyintézés után a neved egy várólistára kerül, majd rövidesen megkapod az üzenetet, hogy aktiválhatod a digitális állampolgárságodat – részletezték a divany.hu-n.

Az alkalmazás segítségével virtuálisan intézhetjük majd ügyeinket, sőt, az állam felé szükséges fizetnivalókat is rendezhetjük pár lépésben. A program keretében az életesemény-alapú ügyeket, valamint az e-papír típusú dokumentumokat is rendezhetjük. Előbbi például a születéssel és a gépjárművek átíratásával függ össze.

A tervek szerint 2026 végére szinte minden közigazgatással összefüggő ügy intézhető lesz online. Az alkalmazás napokon belül elérhető lesz, első körben azokat fogják értesíteni, akiknek van ügyfélkapu-elérhetőségük.

Rogán Antal nevéhez kapcsolódik az ötlet

Ahogy decemberben írtuk, megjelent a Magyar Közlönyben a digitális államról szóló törvény. Pár hete számoltunk be arról, hogy többek között a digitális állam megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslat is az Országgyűlés elé került.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a digitális állampolgársággal kapcsolatban úgy fogalmazott,

„az elektronikus ügyintézés szintet lép, így a jövőben az ügyintézés-központú működés helyett az állampolgárok élethelyzeteihez igazodnak majd a különböző állami szolgáltatások”.

Amikor a biztonsági kockázatokról kérdezték Rogán Antalt, a miniszter úgy válaszolt: a Facebook és a Google

„már most többet tud az emberekről, mint az állam bármikor fog tudni”.

Ismerve a Pegasus-botránnyal kapcsolatos előzményeket, nem lehet légből kapott a feltételezés, hogy Orbán Viktor kormánya egyre kíváncsibb, és egyre jobban is érzi magát a magyarok otthonaiban –

úgy fest, mindent tudni akarnak róluk.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Döntött az Orbán-kormány: Jön Rogán Antal új törvénye, mindenki kezdhet rettegni

Itt van Rogán Antalék ijesztő törvénye: Minden állampolgárt megfigyel az Orbán-kormány

Valódi Hírek