Döntött az Orbán-kormány: Jön Rogán Antal új törvénye, mindenki kezdhet rettegni

Mindenkit szemmel tartanak.

Mint megírtuk, számos törvényjavaslat elfogadásával zárta az őszi ülésszakot az Országgyűlés. Ezek között bújt meg például a Rogán Antal által jegyzett, mobilügyintézéssel kapcsolatos jogszabály is. Az Parlament pedig kizárólag kormánypárti támogatással, a Fidesz és a KDNP képviselőinek, valamint a Fidesz-közeli Ritter Imre német nemzetiségi képviselőnek a szavazatival verte át

a „digitális államról és a digitális szolgáltatásokról” szóló törvényt.

Az új jogszabály a már bejelentett, jövőre induló úgynevezett digitálisállampolgárság-programhoz (DÁP) kapcsolódik, amelynek fő „újítása” abban rejlik, hogy létrehoznak egy olyan mobilapplikációt, amelyen keresztül közszolgáltatásokat lehet majd elintézni mobiltelefonról.

Egyebek közt lehetőség lesz telefonunkkal is igazolni személyazonosságunkat, ha netán a rendőr igazoltatna, de intézhető lesz vele a jövőben az autó átírása, a közműszámlák fizetése, és szinte valamennyi közigazgatási adminisztrációt el lehet vele végezni, de még banki ügyintézésekre is lehetőséget kínál a Rogán-féle dáp-app.

Az új törvénnyel párhuzamosan létrehozták az úgynevezett Digitális Szolgáltatások Felügyeletét, amelynek rendkívül erős szankcionálási (büntetési a szerk.) jogkörei is lesznek. Az új hatóság a digitális állampolgársághoz, a digitális szolgáltatásokhoz való jog érvényesülését fogja „felügyelni”, valamint ellenőrizni fogja az online szolgáltatások biztosítását is.

A trükkös törvény ugyanakkor leginkább arra teremthet lehetőséget, hogy Rogánék a digitálisállampolgárság-program központosított adatai alapján

monitorozzák a felhasználókat.

Amikor a biztonsági kockázatokról kérdezték Rogán Antalt, a miniszter úgy válaszolt: a Facebook és a Google „már most többet tud az emberekről, mint az állam bármikor fog tudni”.

Ismerve a Pegasus-botránnyal kapcsolatos előzményeket, nem lehet légből kapott a feltételezés, hogy Orbán Viktor kormánya egyre kíváncsibb, és egyre jobban is érzi magát a magyarok otthonaiban – úgy fest, mindent tudni akarnak róluk.

(hvg.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Baj lesz Rogán nagy tervéből: Örömhírbe csomagolva rúgja ránk az ajtót az állam

 

Valódi Hírek