Tudják még fokozni: Szinte pezsgőt bontott Nagy Márton, de valamit elfelejtett a sokkoló inflációs adatok láttán

Nagy Márton örömódákat zengett az infláció kapcsán. Elképesztő, miket össze nem zagyvált, csak azért, hogy leplezze a súlyos helyzetet.

Nagy Márton az infláció miatt örömködik, de elhallgat néhány fontos részletet

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak,

a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak.

2023. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1 százalékkal nőtt, ezen belül a leginkább

  • a cukoré (30,4 százalék),
  • a büféáruké (9,6 százalék),
  • a csokoládé és kakaóé (9,2 százalék),
  • a sertéshúsé (9,2 százalék),
  • az éttermi étkezésé (8,4 százalék),
  • valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (5,8 százalék) ugrott meg.

Kapcsolódó: Sokkoló adatok futottak be: Felbolydult a méhkas a karmelitában a friss inflációs számoktól

Csökkent

  • a tojás (20,3 százalék),
  • a liszt (19,7 százalék),
  • a száraztészta (12,5 százalék),
  • a sajt (9,6 százalék),
  • a tej (9,3 százalék),
  • a kenyér (9 százalék),
  • valamint a baromfihús (6,5 százalék) ára.

A szolgáltatások áráról

A szolgáltatások 9,5 százalékkal drágultak, ezen belül

  • a lakbér (14, százalék),
  • a lakásjavítás és -karbantartás (10,7 százalék),
  • a járműjavítás és -karbantartás (10,1 százalék),
  • az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás (9,8 százalék),
  • a sport- és múzeumi belépők (8,2 százalék),
  • az üdülési szolgáltatás (5,4 százalék) ára emelkedett.
  • Az utazás munkahelyre, iskolába 21,7 százalékkal kevesebbe került

– áll a KSH friss jelentésében. Utóbbi minden bizonnyal a MÁV vármegye- és országbérleteinek bevezetése, valamint a BKK-bérletek árának csökkenése miatt lett olcsóbb.

Kapcsolódó: Agyoncsaphatja a forintot a kíméletlen drágulás: Kegyetlen hírek érkeztek

Mint részletezték, a szeszes italok, dohányáruk ára 3,8, ezen belül a dohányáruké 4,3 százalékkal emelkedett. A gyógyszer, gyógyáruk ára 7,3, a mosó- és tisztítószereké 3,8, a testápolási cikkeké 2,1 százalékkal nőtt. A háztartási energia 4,5, ezen belül a vezetékes gáz 9,2, az elektromos energia 2,9 százalékkal olcsóbb lett.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,8 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a konyha- és egyéb bútoroké 4,5, a fűtő- és főzőberendezéseké 3,5, az új személygépkocsiké 2,7, a szobabútoroké 2,3 százalékkal nőtt.

A járműüzemanyagok 6,6 százalékkal drágultak.

Újra nőtt az infláció, hiába dicsekszik Nagy Márton

Egy hónap alatt, márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek átlagosan 0,3 százalékkal drágultak, ezen belül az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déli gyümölcs) 1,5, a csokoládé és kakaó 1,3, az éttermi étkezés 1,1 százalékkal többe, a tojás 1,3, a párizsi és kolbász 0,9, a tej 0,8, a száraztészta, valamint a cukor 0,7-0,7 százalékkal kevesebbe került – közölte a KSH.

A legnagyobb mértékben a ruházkodási cikkek ára nőtt, 2,8 százalékkal. A szolgáltatások 1,3 százalékkal drágultak, ezen belül a belföldi üdülés 2,2, a lakásjavítás és -karbantartás 0,9, a lakbér 0,8 százalékkal. A háztartási energiáért 2,4, ezen belül a vezetékes gázért 4,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, a járműüzemanyagok ára azonban 3,5 százalékkal nőtt – olvasható a jelentésben.

Megszólalt Nagy Márton az infláció kapcsán

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 áprilisában, a korábbi hónapok trendjeinek megfelelően alacsony szinten maradt az infláció mértéke, 3,7 százalékot tett ki. Az infláció havi alapú változása is alacsony szinten stabilizálódott, az előző hónaphoz mérten 0,7 százalékot mutatott áprilisban az infláció üteme, ami a márciusban látott havi változáshoz képest 0,1 százalékponttal alacsonyabb – közölte a nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető többek között arról is szót ejtett, hogy az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés (?!) komoly segítséget jelent a magyar családok számára, valamint hozzájárul az óvatossági motívum oldódásához és a fogyasztás helyreállásához is.

Különös, tekintve, hogy pár napja ez a hír futott be: egyre olcsóbb élelmiszert vesznek a magyarok, az Európa-rekorder infláció miatt sokan már csak ezen tudnak spórolni.

Kapcsolódó: Nem titkolja tovább az Orbán-kormány: Akkora baj van, hogy már ezen is spórolnak a magyarok

Máris beindult az ígérgetés

Nagy Márton az adatokat értékelve úgy látja, az infláció továbbra sem jelent kihívást (sic!) hazánk gazdasága számára, hiszen az 2023-hoz képest a hetedére rogyott össze. A kormány sikerrel védte meg a magyar vállalkozásokat, munkahelyeket és a családokat köszönhetően az olyan célzott és hatékony intézkedéseknek, mint az online árfigyelő rendszer vagy a kötelező akciózás – dicsekedett, elfeledve, hogy az elmúlt évek drágulása után a kereslet jelentősen csökkent, így nem volt más út, mint az infláció csökkenése.

A miniszter hozzátette, hogy az alacsony szinten stabilizálódott infláció a reálbérek növekedésén és a fogyasztás fokozatos élénkülésén keresztül hozzájárult a gazdasági növekedés első negyedévben látott újraindulásához. „Az infláció sikeres letörését követően 2024-ben a kormány újraindítja, 2025-ben pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét„, azaz idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság – állította a nemzetgazdasági miniszter.

Ezt a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős mértékben támogatni fogja – fűzte hozzá Nagy Márton a KSH infláció kapcsán közzétett adatait látva.

Szót ejtve a fenyegetőzésekről

Mint mondta, a kormány azon dolgozik, hogy a lakosság a mindennapok során is minél erősebben érzékelje az alacsony inflációt és a gazdaság újraindulását, hiszen ez tovább oldhatja a családok óvatossági motívumát, hozzájárulva a fogyasztás további erősödéséhez, így a belgazdasági termelés helyreállásához. Ezt szolgálta „az üzemanyagárakba történő kormányzati beavatkozás” is, amelynek köszönhetően – az üzemanyag-forgalmazók önkéntes vállalásán keresztül – áprilisi csúcsértékéhez képest a 95-ös benzin árát 34 forinttal, február közepén látott csúcsértékéhez képest a gázolaj árát pedig 54 forinttal csökkentette a kormány – részletezte.

Ne feledjük azonban, hogy az üzemanyagár-csökkentés a választási kampány legintenzívebb heteiben történt.

Arról azonban nem szólt, hogy az Orbán-kormány több mint 40 forinttal drágította az üzemanyagokat januárban. A kabinet szerint erre „brüsszeli nyomás” miatt volt szükség, ám a miniszterelnök, Orbán Viktor decemberben elárulta: az áremelés mértékéről a kormánya döntött.

Mellesleg épp a minap tették közzé a Mol-csoport első negyedéves eredményeit. A súlyos adatok kapcsán Hernádi Zsolt, a társasági elnök-vezérigazgatója is megszólalt.

„Annak ellenére, hogy a teljesítményünket rendkívüli kormányzati elvonások is nehezítették, továbbra is elkötelezettek vagyunk az energiaátmenet folytatása és az energetikai szuverenitásunk további növelése mellett”

– közölte.

A Mol-csoport eredményeiről, Nagy Márton és az Orbán-kormány fenyegetőzéseiről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Jön a hidegzuhany: Fizethetnek a lakástulajdonosok, senki nem ússza meg a brutális drágulást

Valódi Hírek