Érik a botrány: A ped0fil nevelő miatt nem változik a gyermekotthon igazgatójának elismerése

Hatalmas baj van a gyermekotthonokban, ez csak a jéghegy csúcsa.

Nem vonják vissza a Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának Bárczy-díját azután, hogy az egyik nevelőről kiderült: két kislánnyal fürdött és aludt. Herczeg Krisztián megtarthatja az elismerést – írta meg a hang.hu.

Zűrös ügyek

„Ez nem olyan ügy, mint a bicskei, és méltatlan is lenne párhuzamot vonni.

Nem az intézményvezető ellen volt vizsgálat vagy jogerős ítélet,

hanem az egyik ott dolgozó ellen, ami végül bűncselekmény hiányában le is zárult 2011-ben”

– mondta el Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a portál megkeresésére a Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának, Herczeg Krisztiánnak adományozott fővárosi Bárczy-díj kapcsán.

A kinevezése előtt történt

Amikor a pedofília gyanúja felvetődött az egyik nevelővel szemben, a 2010-ben kinevezett Herczeg még nem volt a gyermekotthon igazgatója.

Az ügyben ő kezdeményezett eljárást,

méltatlan is lenne párhuzamot vonni a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon ügyével – fejtette ki a budapesti főpolgármester-helyettes.

Fideszes javaslatra tüntették ki

A Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője tett javaslatot még 2021-ben. Méltatta Herczeg példaértékű elhivatottságát, kiemelkedő munkáját. Az ügy pikantériája, hogy korábban Herczeg Krisztián tüntette ki Láng Zsoltot Dr. Populás Antal-díjjal, mondván: a fideszes politikus

„bizonyította az otthonhoz és annak lakóihoz, nevelőihez való pozitív hozzáállását” (?).

Több mint tíz éve tudtak róla

Bár a nevelőről már 2011-ben jelentést írtak,

fegyelmi eljárás sem indult ellene, jelenleg is bárhol dolgozhat.

Az igazgató, Herczeg Krisztián ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg Budapesttől, amelyet a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon ped0fil igazgatója, Vásárhelyi János.

Hazavitte a kislányokat

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a budapesti gyermekotthonból, ráadásul a kollégái már hónapok óta tudtak arról, hogy a hogyan viselkedik velük.

„Ölbe vette, szájon csókolja a lányokat„,

birkózott velük, az ágyukban aludt az otthonban, „arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. Ezek is kiderültek abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet a portál kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól. Az dolgozó esetében

nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott

a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető a mai napig is bárhol dolgozhat, kiskorú gyermekekkel is (!).

A főváros vezetése a megoldásokat keresi

Kiss Ambrus hozzátette:

„Nyilván a bicskei ügy ráirányította a figyelmet a gyermekvédelemre, arra, hogy sok teendőnk van még. Éppen a napokban alakult meg a Fővárosi Áldozatvédelmi Fórum, amelyen sok civil szervezet, a kerületek és a kormány, a rendőrség képviselői is jelen voltak. Nemcsak a gyermekvédelemben, de kapcsolati erőszakban érintettek védelme érdekében is jött létre.

Bár a fővárosi önkormányzathoz már nem tartoznak gyermekvédelmi intézmények, de abból a szempontból teendőnk van, hogy ezeknek a szereplőknek a koordinációját elősegítsük.”

A főpolgármester-helyettes elmondta azt is, hogy hogy a fórumnak két munkacsoportja van, amelyek negyedévente fognak ülésezni. Az egyiken a konkrét eseteket fogják megbeszélni, a másik a szakmaközi ajánlásokkal fog foglalkozni elsősorban. További lépésként létrehoznak egy intézményt célzottan a szerhasználó, hajléktalan fiataloknak.

Valamint bekapcsolódnak az Utcáról Lakásba Egyesület programjába, akik számára az influenszertüntetésen indult adománygyűjtés. Emellett

felajánlottak további két lakást is az egyesületnek.

Valódi Hírek