Országos balhé: Akkumulátorgyártáshoz használt magzatkárosító anyagot találtak a győri talajvízben

Fokozódik az akkubotrány.

Egy civilek által kezdeményezett szakértői talajvizsgálat az akkumulátorgyártáshoz is használt, NMP nevű mérgező oldószer jelenlétét mutatta ki a győri talajvízben – derült ki a Szentiváni Öko Szeglet Egyesület hvg.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

A vizsgálat célja a talajvíz minőségét jelző értékek megállapítása, továbbá a lakóövezetekhez közel működő üzemek vízre gyakorolt hatásának ellenőrzése.

2022-ben szavazta meg a győri közgyűlés a Győrszentiván határában található 400 hektár szántóföld ipari területté minősítését. Ez ellen korábban tüntetést szerveztek. A tervek szerint egyébként a Volkswagen akkumulátorgyára épülhet fel a helyszínen.

A márciusi mintavételt eredményeit időközben kiértékelték a tudósok, és lítiumot, illetve az akkumulátorgyártáshoz szükséges N-metil-2-pirrolidont (NMP) jelenlétét mutatták ki a talajvízből.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2016 és 2018 között készült vizsgálata szerint a lítium jellemző értéke 9,8 mikrogramm per liter volt, ehhez képest a most vizgsált győri mintában 262 és 614 mikrogramm per liter közöti értékeket mértek.

Az NMP esetében 2 és 10 mikrogramm per liter közti értékeket mértek. Az anyag egyébként bőr- és szemirritáción túl magzatkárosító hatással is bír.

Ugyan „egyik komponens értéke sem haladta meg a 6/2009. (IV. 14.) KvVM-EüM-FVM együttes rendeletben meghatározott >>B<< szennyezettségi határértéket”, ennek ellenére „egyes pontokon

határértékhez közelít a bór,

a molibdén és a toluol, amely fontos információ az aktuális állapot megismeréséhez

– olvasható a jelentésben.

A civilek követelik, hogy vizsgálják ki a kimutatott anyagok jelenlétének okait, beleértve az egészségügyi kockázatok elemzésével. Emellett talajvízfigyelő kutak létesítését is javasolják.

A civil szervezet közérdekű adatigénylést nyújtott be a kormányhivatalhoz. Céljuk, hogy kiderüljön, mely cégek használják az oldószert, illetve az önkormányzathoz fordulnak a vizsgálat lefolytatásáért.

(Kiemelt képünkön Dézsi Csaba András, Győr polgármestere látható)

Valódi Hírek