Lehullt a lepel: Kiderült, mi állt a lombikszektor államosítása mögött

Embertelen döntés miatt nem születhetnek meg a gyerekek.

Bár a magyar egészségügy épp szétesőben van, mégis komoly döntés született: több mint egymilliárd forintért felújítják a Budai Meddőségi Centrumot. Nem véletlen, hogy épp erre az intézményre esett a választás – írta meg az mfor.hu.

Államosítottak

Mint ismert, a magán meddőségi centrumokat felvásárolta az állam, majd állami intézményeket is beolvasztották a hatalmasra duzzasztott Dunamenti REK Reprodukciós Központba. Erre a sorsra jutott az Észak-budai Szent János Centrumkórház Budai Meddőségi Centruma (BMC) is, ahol nem sokkal ezek után, 2023 december végétől nagyívű átalakítások kezdődtek.

Emiatt négy hónapja szünetel a teljes körű lombikeljárás.

A Budai Meddőségi Centrumot mindössze 4 éve újították fel. Takács Péter egészségügyi államtitkár volt a Szent János Kórház főigazgatója, aki az ünnepélyes átadón elmondta, hogy az intézmény rekonstrukciója 1,6 milliárd forintba került.

Nem biztos, hogy erre volt szükség

Folyamatosan beszámolunk az egészségügy állapotáról. A kórházak adóssága az egekbe, a legszükségesebb orvostechnikai eszközöket sem tudják sok esetben beszerezni. Ráadásul van olyan egészségügyi intézmény, amelynek a rekonstrukciója évtizedek óta várat magára.

A BMC-t magában foglaló Szent János Kórház épületei rogyadoznak, több osztályt is át kellett költöztetni a Kútvölgyi Kórházba. Mégis a meddőségi centrum felújításáról döntöttek. Nem véletlenül: Novák Katalin bukott köztársasági elnök sógornője, Vesztergom Dóra mintaintézetet, egyben módszertani centrumot akar megvalósítani itt.

Novák sógornője a Humánreprodukciós Igazgatóság (HRI) vezetője.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a kormányzati meddőségi program zászlóvivője az akkor még családügyi államtitkárként feltűnt Novák volt.

Ő irányította az államosítási folyamat lépéseit is.

A sógornőjének segített

Novák szülész-nőgyógyász végzettségű sógornője azután került a HRI élére, hogy Novákot köztársasági elnöknek kinevezték.

A portál értesülései szerint a BMC-t is „neki szánták”.

Ám a köztársasági elnök belebukott a kegyelmi botrányba, ezek után pedig kérdésessé vált, hogy ő lesz-e az intézmény vezetője vagy sem. Ráadásul az Országos Kórházi Főigazgatóság élén is vezetőcsere történt.

1992-ben, a hazai meddőségkezelést alapítói úgy döntöttek, hogy csak az állhat IVF-centrum élére, aki 5 évig igazoltan napi szinten folyamatosan, főállásban ott dolgozik. Vesztergom Dórára ez nem igaz.

Áll a program

Több, mint négy hónapja nem végeznek friss lombikbébi kezeléseket,

csak fagyasztott embrióbeültetéseket. Így a részleges beültetések miatt közel 120 gyermekkel kevesebb születik majd, így a kormány egyik kedvenc szlogenje (szülessen meg minden vágyott gyermek!) úgy tűnik, hogy egy eddig alig kommunikált felújítás miatt nem teljesülhet.

Az államosítás eddig közel 60 milliárd forintjába került az adófizetőknek. A gyermeket tervezők azonban nem jártak jobban, sőt.

Az Európai Unió nem érti

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen,

mert az uniós piac egyik alapelvét sérti az orvosilag asszisztált reprodukcióra bevezetett szabályozás. Levelükre május 13-ig várják a választ.

Megírtuk, hogy az indoklás szerint a szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós (azaz a meddőségi centrumokban elérhető lombikprogramhoz) eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban.

„A magyar kormány az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát”

– tették hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány minden külföldi, lombikprogrammal foglalkozó cég engedélyét bevonta.

Valódi Hírek