Lépett az EU: Eljárást indítottak Magyarország ellen Orbánék rémisztő tette miatt

Felelniük kell azért, amit a lombikprogrammal tettek.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a meddőségi centrumok államosítása miatt az Európai Bizottság – olvasható a szerdán kiadott közleményükben.

Az indoklás szerint a szabályozás annak ellenére korlátozza az orvosilag asszisztált reprodukciós (azaz a meddőségi centrumokban elérhető lombikprogramhoz) eljárásokhoz való hozzáférést, hogy az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban.

„A magyar kormány az állami tulajdonban lévő vagy állami ellenőrzés alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát”

– tették hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormány minden külföldi, lombikprogrammal foglalkozó cég engedélyét bevonta.

2019-ben kezdtek államosításba

Orbánék 2019-ben kezdték átvenni a lombikprogramot kínáló meddőségi centrumok felett az irányítást. 2021 nyarán pedig az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt is, amely kimondta, 2022. július 1-étől

kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők.

Beszámoltunk arról, hogy mintegy 2 ezerrel több a sikertelen lombikkezelés, amióta 2019-ben megindult a kezeléseket folytató magánklinikák államosítása. Földi Judit pénteken számolt be a kormányzat DK írásbeli kérdésére adott parlamenti válaszáról.

„A Demokratikus Koalíció szerint

az Orbán-kormány több ezer magyar pártól vette el az esélyt arra, hogy mesterséges megtermékenyítéssel gyermekük szülessen.”

Már tavaly érezhető volt, hogy nagy a baj. A budapesti Róbert Károly Meddőségi Centrumba januárra, a Forgács Intézetbe február-március környékére, a Szegedi Tudományegyetem Reprodukciós Intézetébe áprilisra tudnak legkorábban időpontot adni az első konzultációra – írtuk.

Hogy Orbán Viktor és kormánya miért tartotta szükségesnek, hogy ezt a szektort is államosítsa, majd tönkretegye, azóta sem derült ki.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek