Jön a hidegzuhany: Fizethetnek a lakástulajdonosok, senki nem ússza meg a brutális drágulást

Jelentősen drágulni fog a közös költség is. Akár több millió forintot is fizethetnek a tulajdonosok.

Az idei évben szembe kell nézzenek a lakóközösségek azzal, hogy a társasházi közös költség jelentős, inflációkövető mértékben fog emelkedni. A tavalyi inflációs krízis következtében ugyanis jelentősen megdrágultak a szolgáltatások árai is.

Legalább az Európa-rekorder hazai infláció mértékével emelnék az árakat

Az egyre sürgetőbb társasházi felújítások és a mindennapos üzemeltetés finanszírozása érdekében

legalább az infláció mértékével emelni kellene a közös költséget,

amelyet tavaly még kevés, idén már egyre több lakóközösség lát be

– mondta Szilber Szilvia társasházi szakértő, a Szilber Ingatlan Menedzsment Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vg.hu ingatlanos podcastjának friss adásában.

Mekkora drágulásra lehet számítani?

Jelezte,

a közös költség 15-20 százalékos emelése lenne indokolt a megdrágult üzemeltetés miatt.

Mint írták, a rendkívül kedvező kata adónemből sok vállalkozónak át kellett térnie más adónemre, emiatt a szolgáltatások árai megugrottak. A közösségek kezdik belátni, hogy emelni kell a közös költségeket, mert esetleg a tavalyi szerényebb mértékű növekményből nem lehetett finanszírozni a megemelkedett közös költségeket.

Ugyanakkor a közös gondolkodást, valamint a tervezést is nehezíti, hogy még mindig kevesen vannak, akik elmennek a közgyűlésekre szavazni. Van eset, amikor csak néhány lakó dönt a ház ügyeiről, sok tulajdonos még arra sem veszi a fáradságot, hogy meghatározza, mire szavazhatnak a nevében.

A társasházak számára égető probléma az elavult műszaki rendszer. Erre vonatkozóan valamennyi háznak készíttetni kellene háromévente egy átfogó műszaki állapotfelmérést, amelyet az időközben elkészült munkákkal, azok értéknövekményre gyakorolt hatásával frissítenie kellene. Ideális esetben szakértő rangsorolja a feladatokat, ugyanis

a műszaki avulás nincs tekintettel a tulajdonosok jövedelmi helyzetére

– részletezte a szakértő, hozzátéve: a műszaki állapotfelméréssel az eladó tudja tájékoztatni a vevőt is arról, hogy adott társasházban mely feladatok történtek meg eddig, és melyek nem. Kedvező esetben minden felújításnak előre látható és tervezhető a költsége. Szilber Szilvia ezzel kapcsolatban rámutatott, az állami kamattámogatott hitelek feltétele az, hogy legyen felújítási alap visszamenőleg legalább két évre.

Nem mindegy, milyen kamatot vesznek fel a lakóközösségek

„A felújítási alap négyzetméterenként 8 forintban, liftes házaknál 12 forintban lett meghatározva körülbelül húsz évvel ezelőtt, ezt azóta is így felejtették, úgyhogy a mai napig ez a feltétel. Sok háznál időközben ez megszűnt, mert lekerült a figyelem azokról a nagy felújításokról, amelyek így is, úgy is eljönnek majd a ház életében”

– hangzott el az adásban. A szakértő kitért arra is, hogy például egy 40 milliós tetőfelújítás vagy egy 150 milliós homlokzatszigetelést csak és kizárólag hiteltámogatással együtt lehet elérni.

„Az állami kamattámogatás 70 százalék, tehát nem mindegy, hogy milyen kamattal veszi föl azt a tulajdonosi közösség, és mennyit kell ebből neki finanszírozni”

– mondta Szilber Szilvia, jelezve, sok házban csak most kapnak észbe a kikopott felújítási alapokkal kapcsolatban. Mint mondta, nem ritka ma már a 250, illetve akár 500 forint per négyzetméteres felújítási alap, ha például 10 millió forintot kell egy év alatt összespórolni egy közösségnek.

(vg.hu nyomán)

Valódi Hírek